Kategórie
 
 
 
 
 

8 skvelých rád pre pestovanie cibule a cesnaku, aby ste získali bohatú úrodu

Blog
11.05.2023

Cibuľa a cesnak, kto by ich nepoznal. Dvojica, ktorá neodmysliteľne patrí do našej kuchyne. Sú súčasťou mnohých jedál, tvoria základ mäsových jedál, pridávajú sa do pomazánok, polievok, omáčok, šalátov...

Pestovanie cibule a cesnaku môže byť relatívne jednoduché, pokiaľ sa dodržia správne postupy.

Ak chcete získať bohatú úrodu cibule a cesnaku, skúste týchto 8 rád:

1. Morenie sadzačky, cesnaku: Cieľom morenia je zničiť všetky choroboplodné zárodky, ktoré sú na povrchu semien, alebo aj kúsok pod povrchom. Morenie má preventívny charakter a tiež chráni zeleninu pred rôznymi škodcami. Sulka, Darina, Lignohumát sú produkty vhodné na morenie cibule a cesnaku.

2. Výsadba: Cesnak aj cibuľu treba sadiť do ľahšej piesčitohlinitej pôdy, ktorá je dostatočne zásobená živinami. Príliš ťažké ílové pôdy sú pre pestovanie nevhodné. Ideálne sú slnečné miesta, kde sa hýbe vzduch. Neodporúča sa sadiť cibuľu každý rok na to isté miesto. Dobrým pomocníkom pri výsadbe sadzačky a cesnaku je sadzač cibuľovín.

Sadenie cibule na jar

Jarná výsadba zo semien: Sadíme už koncom februára či začiatkom marca, ak to počasie dovolí. Využijeme zimnú pôdnu vlahu na rýchly začiatočný rast. Sejeme do riadkov 15 – 20 cm vzdialených od seba a do hĺbky 2 – 3 cm. Semená zahrnieme pôdou a povrch riadka utlačíme. Po vzídení cibuľu  pretrháme na vzdialenosť 5 – 7 cm.

Jarná výsadba zo sadzačky: Koncom marca, v apríli cibuľky sadíme korienkami smerom dole do hĺbky asi 2 - 3 cm. Vzdialenosť medzi cibuľkami by mala byť 6 - 10 cm. Vrcholky sadzačky po zahrnutí do zeme by mali trošičku vytŕčať.

 

Jesená výsadba cibule - treba vybrať na to vhodné odrody

Cibuľa – jesenná výsadba zo semien: Sadíme ju koncom augusta do dobre pripravenej a vlhkej pôdy, aby stihla do zimy narásť do výšky 15 – 20 cm, vtedy dobre prezimuje. Ak počas zimy časti listov odumrú, nič sa nedeje. Základy cibúľ zostávajú nepoškodené a po prezimovaní rýchlo pokračujú v raste.

Cibuľa – jesenná výsadba zo sadzačky: Jesenná výsadba sa robí hlbšie ako tá jarná. Sadíme cca 8 cm do hĺbky korienkami nadol a 5 – 7 cm od seba. Riadky by mali byť od seba vzdialené 15 – 20 cm. Sadzačku sadíme v októbri až do polovice novembra, tesne pred prvými mrazmi. Teplota vzduchu by sa mala pohybovať okolo 5 °C aby sa cibuľa stihla do prvých mrazov dobre zakoreniť.

 

Cesnak – jarná výsadba: Sadíme do dobre pripravenej a prekyprenej pôdy korienkami nadol do hĺbky 8 – 10 cm. Platí pravidlo: dĺžka strúčika cesnaku, ktorý je v zemi a nad ním by mali byť 2 dĺžky cesnaku zeminy. Čiže ak má cesnak 2,5 cm, sadíme do hĺbky 7,5 cm. Prihrnieme zeminou a riadok utlačíme. Strúčiky by mali byť od seba 10 – 15 cm a medzi riadkami nechať rozostup 20 cm.

Cesnak – jesenná výsadba: Cesnak by ste mali zasadiť čo najneskôr. Teplota vzduchu by sa mala pohybovať okolo  8 °C. Nesadíme už do zamrznutej pôdy. Jednotlivé strúčiky cesnaku sadíme do hĺbky 8 - 10 cm korienkami nadol. Strúčiky by mali byť od seba vzdialené 10 – 15 cm a riadky asi 20 cm.

 

3. Polievanie: Rastliny ocenia vyrovnaný vlahový režim v čase sucha od sejby do začiatku tvorby cibúľ. Pri sadzačke zavlažujeme od posadenia do začiatku dozrievania. Pozor si musíme dať pri zavlažovaní krátko pred zberom, najmä keď pestujeme cibuľu na uskladnenie. V prípade cesnaku zalievame len v jarných mesiacoch alebo počas príliš dlhého sucha. Cesnak potrebuje minimum vlahy, preto ho nemusíme príliš zalievať. Pri dlhodobom premokrení začína plesnivieť alebo uhnívať.

4. Hnojenie: Cibuľa a cesnak potrebujú dostatok živín na to, aby rástli zdravo. Najvhodnejšie sú organické hnojivá, ktoré dodávajú cibulovinám potrebné živiny v správnom pomere. Vhodné hnojivá sú: Hnojivo na cibuľu a cesnak, Hnojivo Cererit s guánom cesnak, cibuľa.

5. Ochrana pred škodcami: Škodcovia, ktorí najčastejšie napádajú cibuľu a cesnak sú:

  • Fúzavka cesnaková – mucha, ktorej larvy poškodzujú rastliny cesnaku. Rastliny postupne žltnú, listy sa deformujú, a ako prvý odumiera najmladší list. Postrek: Karate Zeon 5 CS
  • Mínerka pórová – drobná muška. Postrek treba urobiť na začiatku liahnutia lariev. Keď sa larvy vyliahnú – postrek je zbytočný. Poškodené rastliny je potrebné odstrániť a zlikvidovať. Postrek: Sanium ultra, Nova Ferm orion
  • Kvetárka cibuľová – je to malá mucha, ktorá v máji vyletuje a kladie vajíčka v blízkosti cibuľovín. Larvy ničia mladé rastliny, pri starších rastlinách hnije cibuľa. Larvy požierajú jej vnútro. Postrek: Nova ferm Viva
  • Háďatko zhubné – larvy prezimujú v pôde. Na jar vnikajú do mladých rastlín, kde sa živia bunkovými šťavami. Samičky kladú do rastlín vajíčka, z ktorých sa po 5 – 7 dňoch liahnu larvy. Poškodené rastliny je potrebné odstrániť a zlikvidovať. Dôležité je pred výsadbou dezinfikovať pôdu bakteriálnym produktom. Postrek: Nova ferm Viva, Aksamietnica
  • Krytonos cibuľový – prezimujúci chrobák. Na jar požiera listy a následne znáša vajíčka. Z vajíčok sa liahnu larvy, ktoré požierajú vnútro listov. Larvy škodia hlavne v máji a júni. Poškodené rastliny je potrebné odstrániť a zlikvidovať. Postrek: Nova ferm Orion, Bor Oil, Nova ferm Viva
  • Molička cesnaková – húsenice vyžierajú v listoch chodbičky od špičky listov až po srdiečko. Postrek treba urobiť v čase liahnutia lariev. Postek: Nova ferm Orion, Bor oil

 

Prípravky proti škodcom a chorobám

  • Champion 50wp je postrekový kontaktný fungicíny a baktericídny prípravok určený proti širokému spektru hubových a baktériových chorôb.
  • Karate zeon 5cx je postrekový, insekticídny prípravok určený na ochranu poľnohospodárskych plodín proti cicavým a žravým škodcom.
  • Sanium ultra je určený na ochranu poľnohospodárskych rastlín proti cicavým a žravým škodcom.
  • Novaferm Orion BIO je bakteriálne hnojivo zvyšujúce výnos úrody, podporuje zdravie a redukuje výskyt cicavých a žravých škodcov.
  • Novaferm Viva BIO je prípravok proti pôdnym škodcom ako sú háďatká, drôtovce, pandravy, siatice a iné.
  • Aj rastlinka Askamietnica rozložitá dokáže účinne bojovať proti hádatkám. Korene rastlín vylučujú do pôdy insektickídne látky, ktoré potláčajú výskyt hádatiek v pôde.
  • Boroil BIO je listové hnojivo určené na optimalizáciu výživy rastlín bórom. Zvyšuje odolnosť rastlín proti škodcom a hubovým chorobám. Taktiež zvyšuje množstvo a kvalitu výnosu plodín.
  • Lepové dosky BIO je výborná mechanická a úplne prírodná ochrana cibule, póru a cesnaku proti škodcom (kvetárke cibuľovej, mínerke pórovej a ďalším škodcom).

 

6. Starostlivosť: Záhony treba udržiavať v bezburinovom stave a pôdu rozrušovať, aby sa voda dostala ku koreňom rastlín a neostávala len na povrchu.

7. Zber úrody: Keď listy postupne žltnú, majú zatiahnutý kŕčik a rastliny poľahajú, je vhodný čas na vybratie cibule a cesnaku z pôdy. V prípade sucha a teplého počasia necháme vytiahnutú cibuľu a cesnak dosušiť na záhone. Ak je vonku vlhko alebo daždivo, cibuľu a cesnak umiestnime na suché a dobre vetrateľné miesto.

8. Skladovanie: Pred uskladnením cibuľu aj cesnak dobre pretriedime a vyradíme poškodené kusy. Cibuľu aj cesnak skladujeme v tmavej , chladnej a vzdušnej miestnosti. Teplota by mala byť 2 až 5 °C. Ak ponecháme vňať na cibuli, vieme ju potom jednoducho zviazať do zväzkov. Alebo vňať môžeme odrezať a skladujeme len samotné hlavičky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia