Kategórie
 
 
 
 
 
12.04.2024

Prečo zaradiť listovú zeleninu do nášho jedálnička

listová zeleninaListová zelenina je skvelým zdrojom živín a vlákniny. Táto zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Pri listovej zelenine konzumujeme časti listov alebo stopky rastlín. Najčastejšie ich pridávame surové do rôznych šalátov. Patrí sem špenát, mangold, šalátové listy, rukola a ďalšie.

Listová zelenina môže byť skvelým doplnkom každodennej stravy.

Konzumácia listovej zeleniny má množstvo výhod:

  1. Vvysoký obsah živín: je bohatým zdrojom vitamínov A, C, K, minerálov ako železo, vápnik, draslík a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie.
  2. Nízky obsah kalórií: Listová zelenina je obvykle nízkokalorická, čo  ju robí skvelou voľbu pre ľudí, ktorí chcú znížiť hmotnosť alebo si ju udržať.
  3. Vysoký obsah vlákniny: vláknina v listovej zelenine pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a reguluje hladinu cukru v krvi.
  4. Podpora zdravého srdca: pravidelná konzumácia listovej zeleniny môže znížiť riziko vzniku srdcových chorôb vďaka obsahu draslíkušalát a nízkemu obsahu nasýtených tukov.
  5. Podpora zdravého zažívacieho systému: vysoký obsah vlákniny v listovej zelenine podporuje trávenie a zabraňuje zápche.
  6. Antioxidačné účinky: antioxidanty obsahujúce v listovej zelenine pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia telo pred poškodením buniek.
  7. Podpora zdravého imunitného systému: Vitamíny a minerály obsiahnuté v listovej zelenine pomáhajú posilňovať imunitný systém a chránia telo pred infekciami.
Čítať viac
27.03.2024

Založte si vlastný zelený trávnik.

Trávnik môže byť krásnym a udržiavaným kúskom zelene vo vašej záhrade. Je to miesto, kde sa deti hrajú, kde si oddýchneme a, kde sa stretávame s priateľmi a rodinou. Ale, ako začať s jeho založením? Poskytneme vám návod a pár tipov, ako založiť trávnik krok za krokom. Plánujete vysadiť trávnik na príjazdovú cestu ? Odporúčame Vám zatrávňovač, ktorý je prispôsobený na pravidelnú záťaž vozidlom. 

1. Kedy je vhodné vysievať trávu? Kedy trávu nesadiť?

Čítať viac
13.03.2024

Prvé jarné postreky v záhrade

prvé jarné postreky v záhradeJarné postreky sú kľúčovým krokom pre udržanie zdravých rastlín. Správne aplikované postreky môžu chrániť rastliny pred škodcami a chorobami, čo je v tomto období často nevyhnutné.

Je dôležité vybrať vhodné postrekové látky a sledovať odporúčané dávky, aby sa minimalizovali negatívne účinky na životné prostredie a užitočné organizmy. Jarné postreky sú nielen preventívnou opatrnosťou, ale aj prostriedkom na podporu zdravého rastu a bohatého úrodného obdobia.

Jarné postreky sa často aplikujú na ovocné stromy, ako sú jablone, hrušky, broskyne, marhule, ríbezle a rastliny, ktoré sú náchylné na rôzne choroby ako sú huby a plesne a rôznych škodcov.

Je dôležité pravidelne monitorovať záhradu a identifikovať potencionálne problémy, aby sme mohli včas zasiahnúť a chrániť rastliny pred možnými hrozbami. V tomto nám veľmi vie napomôcť „Atlas chorôb a škodcov“.

Čítať viac
29.02.2024

Vyberáme záhradný rýľ

Faktory, ktoré treba zvážiť pri výbere záhradného rýľa.Kvalitný rýľ fiskars, ktorý Vám uľahčí prácu.

V širokom sortimente záhradného náradia je rýľ základným nástrojom, ktorý vám umožňuje pretvoriť pôdu na úrodné prostredie pre rastliny. Avšak, pri výbere správneho záhradného rýľa je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Ak sa chystáte investovať do nového záhradného rýľa, poradíme Vám pár tipov, ktoré by ste mali brať do úvahy pri výbere správneho nástroja na rýľovanie.

Čítať viac
15.02.2024

Benefity koreňovej zeleniny na naše zdravie

koreňová zelenina a jej benefity na naše zdravie

Koreňová zelenina nie je len chutný doplnok a súčasť jedálnička, ale je aj zárukou výživového prínosu pre náš organizmus. Je bohatá na vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Pridáva charakteristickú chuť do našich jedál. Pestrosť a výživové hodnoty robia z koreňovej zeleniny dôležitú súčasť zdravého stravovania.

Do tejto skupiny patrí zelenina, ktorá je pestovaná pre svoje podzemné časti ako mrkva, petržlen, zeler, cvikla, reďkovka, zemiakyiné.

Čítať viac
31.01.2024

Vyberáme vhodný kvetináč na vysadenie rastlín a kvetín

Keď potrebujeme vybrať kvetináč mali by sme sa držať pár zásadných bodov. Ako sú veľkosť, typ a materiál. Kvetináče môžu byť hlinené starobylé nádoby, ale aj moderné a minimalistické. Bez ohľadu na to či ste skúsený záhradník alebo začiatočník v oblasti pestovania rastlín. Porozumenie rôznym typom kvetináčov môže zvýšiť vaše zážitky zo záhradníctva a pridať šmrnc do vašich vnútorných, alebo vonkajších priestorov.

Podľa čoho vyberáme kvetináč:Keramické kvetináče s rastlinami.

  • Materiál: Kvetináče sa vyrábajú z rôznych materiálov, ako sú plast, keramika, kov, drevo alebo glazúra. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody.
  • Veľkosť: Pri výbere kvetináča je dôležité zvážiť veľkosť rastliny a jej koreňový systém. Rastlina by mala mať dostatok priestoru na rast koreňov, preto musíme vybrať kvetináč primerane veľký. Mal by poskytovať dostatok priestoru pre korene, ale aj pre rast rastliny samotnej.
  • Izolácia: Niektoré materiály kvetináčov, ako napríklad keramika, môžu pomôcť regulovať teplotu pôdy, čo je dôležité pre niektoré druhy rastlín.
Čítať viac
15.01.2024

Výhody plodovej zeleniny pre naše zdravie

plodová zelenina

Plodová zelenina patrí medzi najviac pestované zeleniny v našich záhradách. Je veľmi zdravá a má pozitívne účinky na naše zdravie. Je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tieto plody sú nielen chutné, ale navyše pridávajú do jedálnička pestrosť a farebnosť, čo podporuje rozmanitosť živín.

Patria sem: ParadajkyPaprikyUhorkyCuketyPatizónyMelónyDyne a iné.

Čítať viac
20.12.2023

Sprievodca pestovaním čili papričiek

Užitočné rady a zaujímavosti o čili papričkách, ktoré ste nevedeli

Čili papričky sa vďaka svojej ohnivosti a rozmanitým chutiam stali základom kuchýň po celom svete. Či už ste kulinársky nadšenec, ktorý chce dodať svojim jedlám pikantný nádych alebo ambiciózny záhradkár, ktorý hľadá užitočnú výzvu.

Pestovanie čili papričiek doma môže byť uspokojivou a príjemnou skúsenosťou. V tejto komplexnej príručke sa venujeme základným krokom úspešného pestovania čili papričiek, od výberu správnych odrôd až po zber domácej úrody.

1. Výber správnych odrôd:

Čítať viac
14.12.2023

Ako vypestovať paradajky a papriky zo semienka až po chutné plody

Hoci vonku prevláda zimné počasie, ani sa nenazdáme a záhradkárska sezóna bude opäť tu. Február,  marec sú ideálne mesiace na predpestovanie priesad paradajok a paprík. Od druhu zeleniny a samotnej odrody záleží samotné načasovanie. Obal semienka vie byť veľmi nápomocný. Tam sa vieme dočítať všetky potrebné informácie o danej odrode.  

Priesady potrebujú približne 2 mesiace, kým zosilnia natoľko, aby sme ich mohli v polovici mája presadiť do záhrady. Pestovanie zeleniny zo semienka je skvelý spôsob, ako získať čerstvé a chutné plody priamo z vlastnej záhrady, ktoré budete mať stále po ruke.

Prinášame vám jednoduchý návod ako na to:

Čítať viac
30.11.2023

Ako zazimovať záhradu

Príprava záhrady na zimu

Keď sa dni skracujú a teplota klesá, je čas zamerať pozornosť na zimovanie vo vašej záhrade. Správne zazimovanie zabezpečí, že vaše rastliny, pôda a záhradné systémy budú počas chladných mesiacov chránené a pripravia pôdu pre úspešnú jar. Podnikneme potrebné kroky a zazimovanie vašej záhrady a zaistíme jej zdravie a životaschopnosť v nasledujúcom vegetačnom období.

Prečo vôbec zazimujeme záhradu ?Návlek na stromčeky s netkanej textílie chráni rastlinu pred snehom.

  • Ochránenie rastlín pred mrazom: Týka sa to najmä trvaliek, ktoré sú krásne po dlhé roky, je ich však potrebné chrániť pred nízkymi teplotami.
  • Zabráňte vzniku chorôb a rozšíreniu škodcov: Ak správne zazimujeme záhradu zvyšujeme tak ochranu pred veľkým množstvom chorôb a škodcov. To je veľmi dôležité pre správne fungovanie záhrady.
Čítať viac
14.11.2023

Ako sa postarať o vtáčiky v zime

prikrmovanie vtákov v zimeZima je náročné obdobie pre vtáky, ktoré na jeseň neodleteli do teplejších krajín. Veľa vtákov ako Vrabec, Sýkorka, Červienka, Stehlík, Sojka, Hýľ, Drozd a iné tu zimujú, a preto po príchode stálych mrazov a snehovej prikrývky práve tieto druhy potrebujú našu pomoc. Keďže prístup k prirodzenej potrave je veľmi obmedzení.

Kedy začať s prikrmovaním?

S prikrmovaním vtákov by sme mali začas až po príchode mrazov. Keďže dovtedy majú dostatok potravy ešte v prírode.

Čím kŕmiť vtáky v zime?

Čítať viac
30.10.2023

Ako sa zbaviť hlodavcov účinné stratégie a prevencia

Domčeková pasca na myš. humánny spôsob, ako hlodavca chytiť a následne bezpečne vypustiť.Hlodavce, tieto zvyčajne malé otravné tvory, ktoré napádajú naše domovy a spôsobujú spúšť, sú častým problémom mnohých majiteľov domov a záhrad. Medzi najrozšírenejšie patria myši a potkany, tieto potvorky môžu spôsobiť škody na vašom majetku, kontaminovať vaše potraviny a dokonca šíriť choroby.

Zbaviť sa hlodavcov môže byť náročná úloha, ale so správnymi stratégiami a aktívnym prístupom k prevencii môžete týchto nevítaných hostí úspešne odstrániť z vášho obydlia. V tejto komplexnej príručke sa budeme venovať rôznym metódam riešenia problému s hlodavcami, od humánnych pascí až po odstrašujúce prostriedky a rozoberieme základné tipy na dlhodobú prevenciu.

Čítať viac
13.10.2023

Ako naložiť kapustu do keramického súdka

Keramický sud na kapustu je tradičný výrobok, ktorý sa používa k fermentácii kyslej kapusty. To aký súdok si vyberiete, či bude mať klasický alebo rustikálnejší vzhľad, necháme na Vás. Pri výbere dbajte na to, aby svojou veľkosťou zodpovedal vašim potrebám. Výber dobrého suda na kapustu je len začiatok.

Ak máte radi kyslú kapustu, ktorá je významným zdrojom vitamínov a minerálnych látok, prinášame Vám pár tipov ako naložiť a skladovať sudovú kapustu.

Do 10 L súdku sa vojde cca 15 Kg kapusty.

Okrem keramického suda na kapustu budete potrebovať: vrchnákťažítko do suda. Pretože vzduch v sude je v priebehu kvasenia nežiaduci.

Postup na naloženie kapusty do súdka

Čítať viac
28.09.2023

Spomienkový sortiment

Spomienkový sortiment: Vence, umelé kvety, sviečky a kahance

Spomienka na výnimočné príležitosti, uctenie si blízkych alebo vyjadrenie úcty. Je v ľudskej kultúre hlboko zakorenená. Jedným zo spôsobov vyjadrenia týchto pocitov je starostlivý výber významných predmetov, ktoré symbolizujú lásku a spomienku.

V tomto článku preskúmame rozmanitý svet spomienkových predmetov vrátane vencov, umelých kvetov a sviečok. Tieto predmety slúžia ako mocné prostriedky na vyjadrenie emócií, uchovanie spomienok. 

Čítať viac
22.09.2023

Jeseň je ideálna obdobie na sadenie cibuliek kvetov

 

Jeseň je ideálne obdobie na sadenie cibuliek kvetov, pretože väčšina cibuľovín potrebuje chladné obdobie pre vývoj koreňov. Po zimnom období budú cibuľky pripravené rýchlejšie vyklíčiť a prinesú Vám potešenie skoro na jar. Vo všeobecnosti platí, že čím skôr cibuľky zasadíte, tým skôr vykvitnú. Postupným vysádzaním docielite aj postupné kvitnutie a tak predĺžite svoju radosť z prvých jarných kvetov.

Snežienky, narcisy, hyacinty, krokusy, okrasné cesnaky, modrice ale i tulipány či korunovky sú kvety, ktoré krásne vyniknú v trvalkových záhonoch či v blízkosti drevín.

Kým prídu prvé mrazy vysadené cibuľoviny musia byť dobre zakorenené, inak sa môže stať, že zimu neprečkajú.

Ak aj vy ste sa rozhodli pre výsadbu cibuľovín na jeseň, prinášame Vám pár krokov ako na to:

Čítať viac
08.09.2023

Výsadba ovocných stromov na jeseň

Ideálne obdobie pre úspešnú sadbu

Jeseň je obdobím prechodu, keď stromy zhadzujú listy a pripravujú sa nadchádzajúcu zimu. Je to však aj ideálny čas na to, aby ste sa výsadbou ovocných stromov.

V tomto článku preskúmame, prečo je jeseň ideálnym obdobím na výsadbu ovocných stromov a poskytneme vám presvedčivé dôvody na založenie ovocného sadu v tomto farebnom a prechodnom ročnom období.

1. Tie pravé podmienky pre pôdu

Jedným z hlavných dôvodov na výsadbu ovocných stromov na jeseň sú priaznivé pôdne podmienky. Po dlhom a horúcom lete je pôda ešte teplá, čo umožňuje novovysadeným stromom zakoreniť sa ešte pred príchodom zimného chladu. Teplá pôda podporuje rast koreňov, zatiaľ, čo teplota vzduchu je miernejšia, čím sa znižuje stres stromov.

Čítať viac
10.08.2023

KOMPOST - od založenia až po plnohodnotné hnojivo

Kompost je organický materiál, ktorý vznikol ako výsledok kompostovania. Pri kompostovaní sa rozloží kuchynský a záhradný odpad na kvalitné a plnohodnotné hnojivo bohaté na živiny, ktoré sa využíva na obohatenie pôdy v záhrade alebo pri pestovaní rastlín.

Benefity ktoré prináša kompostovanie:

1. znížite množstvo vyprodukovaného odpadu, ktoré by inak skončilo na skládkach.

2. ušetríte pri kúpe nového hnojiva

 

 

1. Výber miesta

Ideálne miesto pre kompostér je polotieň, pod stromami. Stromy chránia v lete kompost pred priamym slnkom, naopak cez zimu doprajú kompostu slnečné svetlo a teplo, vďaka čomu pokračujú biologické procesy, ktoré čiastočne prebiehajú aj v zimnom počasí. Dôležité je, aby na mieste kde postavíte kompostér, nestála pri daždivom počasí voda. Kompost by bol príliš mokrý a začal by hniť. Taktiež by nemal byť ďaleko od domu ani od záhradky. Správne založený a udržiavaný kompost nesmrdí.

To aký kompostér si vyberiete, či už to bude drevený, pletivový, plastový, doma vyrobený alebo kupovaný necháme na Vás. Pri výbere dbajte na to, aby svojou veľkosťou zodpovedal vašim potrebám. V plastových kompostéroch prebieha proces kompostovania najrýchlejšie, keďže jeho steny udržujú vyššiu teplotu a stabilnú vlhkosť.

Dobrá rada: Snažte sa, aby kompostér bol uzatvorený, inak sa môže stať, že ho začnú navštevovať a prehľadávať rôzne zvieratá.

Čítať viac
25.07.2023

Zber dažďovej vody, veľká úspora pri zavlažovaní

V dnešnej dobe si čoraz viac ľudí uvedomuje dôležitosť dažďu a dažďovej vody. Najmä pri neustálom zdražovaní a letných suchách je závlaha neoddeliteľnou súčasťou záhradkárstva.

Vysoko úsporné a ekologické riešenie je zber dažďovej vody, čo znižuje dopad na životné prostredie v podobe ušetrenej vody. Pre toto riešenie sú ideálne sudy na dažďovú vodu.

Čo sú sudy na dažďovú vodu?

Sud na dažďovú vodu je zberač dažďovej vody, ktorý slúži na jej uskladňovanie. Štandardne dažďová voda spadne na strechu a namiesto, aby smerovala ďalej do kanalizácie ju pomocou odkvapu ju zachytíme do suda. To nám ponúka vodu využiť na rôzne nekonzumné účely. Čím zároveň znižujeme účet za obecnú vodu...

Čítať viac
04.07.2023

Škodca v zemiakoch

Každý, kto pestoval alebo pestuje zemiaky sa už stretol s týmto nežiaducim škodcom, ktorý vie napáchať značné škody.

Pásavka zemiaková prezimuje v pôde. Od polovice mája opúšťa pôdu a začína byť aktívna. V teplejších oblastiach Slovenska má dve generácie za rok, v chladnejších len jednu.

Samičky začnú klásť vajíčka na spodnú stranu listov zemiakov ale i burín, ktoré sa nachádzajú v zemiakoch. Najviac škody spôsobujú vyliahnuté larvy, ktoré požierajú listy. Rastlina slabne a tým sa výrazne znižuje výnos zemiakov.

Pásavka okrem zemiakov škodí aj rajčinám, paprikám a baklažánom.

Dôležitá je pravidelná kontrola porastov a v prípade výskytu treba okamžite zasiahnuť.

 

Čítať viac
21.06.2023

Ako sa zbaviť mravcov

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade, skleníku, na ovocných stromoch či v dome alebo byte.

Už vás nebaví, že mravce okupujú váš dom či byt, napadajú zeleninu v záhrade či skleníku alebo vaše ovocné stromy? Aj keď je prítomnosť tohto fascinujúceho hmyzu prirodzená a prispieva k rovnováhe životného prostredia, mravce sa môžu stať problémom, keď sa začnú objavovať vo veľkom počte.

V tomto článku vám poskytneme niekoľko tipov a rád, ako sa zbaviť mravcov raz a navždy. Ale predtým, než sa ponoríme do riešení, pozrime sa na niekoľko zaujímavých faktov o mravcoch, ktoré ste možno nevedeli.

Čítať viac
11.05.2023

8 skvelých rád pre pestovanie cibule a cesnaku, aby ste získali bohatú úrodu

Cibuľa a cesnak, kto by ich nepoznal. Dvojica, ktorá neodmysliteľne patrí do našej kuchyne. Sú súčasťou mnohých jedál, tvoria základ mäsových jedál, pridávajú sa do pomazánok, polievok, omáčok, šalátov...

Pestovanie cibule a cesnaku môže byť relatívne jednoduché, pokiaľ sa dodržia správne postupy.

Ak chcete získať bohatú úrodu cibule a cesnaku, skúste týchto 8 rád:

Čítať viac
10.03.2023

Parafínová sviečka proti mrazu

Posledné jarné mrazy vyvolávajú u každého záhradkára dôvod na obavy. Časté striedanie teplôt, ktoré veľakrát padnú pod bod mrazu, môžu poškodiť či dokonca úplne zničiť budúcu úrodu. Postačí niekoľko mrazivých hodín a krásne biele či ružové kvety ostanú hnedé - zmrznuté.

Vhodným riešením pre záhradkárov môže byť parafínová svieca proti mrazu. Zapálením sviec dokážete zvýšiť teplotu vzduchu v sade aj v záhrade o niekoľko stupňov. Takýmto spôsobom viete ochrániť náchylné púčiky a kvety pred poškodením.

Čítať viac
24.02.2023

Predjarný postrek - dôležité ošetrenie ovocných a okrasných drevín proti prezimujúcim škodcom


Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Predjarný postrek patrí medzi dôležité ošetrenia ovocných stromov a drevín. Slúži na ničenie škodcov prezimujúcich v štrbinách kôry a na konároch stromov.

Sú to predovšetkým vošky, roztoče a roztočce, štítničky, puklica slivková, puklice, méra jabloňová, piadivky a pod.

Ošetrenie treba aplikovať až po vypučaní stromov, najneskôr však tesne pred kvitnutým. V období kvitnutia stromov už nestriekajte.

Teplota by sa mala pohybovať okolo 12 - 15 °C. Účinok insekticídu sa prejaví rýchlejšie pri vyššej teplote, keďže jednotlivé štádiá škodcov intenzívnejšie dýchajú.

Čítať viac
10.02.2023

zemiaky minihľúzy

Vedeli ste, že zemiaky patria medzi najvýznamnejšie plodiny hneď po pšenici, kukurici a ryži? Zemiaky sa pestovali už pred 4 až 5 tisíc rokmi v Amerike.

Ku nám na Slovensko sa zrejme dostali oveľa neskôr. Uvádza sa, že po prvý raz sa o nich zmienil v roku 1654 mních Cyprián z Obce Červený Kláštor. Ako ďalší rok sa uvádza rok 1786. Zemiaky priniesol na Spiš študent, ktorý študoval na univerzite v západnej európe Tomáš Šváby. Podľa jeho mena údajne pochádza ľudový názov „švábka“.

 

 

 

 

 

 

Čítať viac
02.02.2023

Mykorhízna huba

Odmeňte vaše rastliny, bylinky, balkónové rastliny a iné, mykorhíznou hubou. Tie sa vám za to odvďačia v podobe pestrých kvetov a bohatej úrody. Mykorhízna huba nie je žiadnou novinkou, skúsení záhradkári vedia, že tu bola už pred miliónmi rokov aby pomohla rastlinám dostať sa z vody na zem. Už od dávna mykorhízna huba žila v symbióze s rastlinami. Symbióza predstavuje vzájomne prospešné spolunažívanie partnerov, ktorý sa na nej zúčastňujú.

 

Čo je to mykorhízna huba?

Mykorízna huba je živý, prirodzený, priateľský organizmus pre rastliny. Mnohí si však myslia, že je to hnojivo, čo nie je pravda. Mykorízna huba podporuje rastlinu počas celého jej života, čo iba s hnojivom nikdy nedocielime. Napriek tomu je hnojenie rastlín popri využívaní mykoríznych húb dôležité, pretože huby takisto z neho čerpajú živiny pre svoj rast.  Najvhodnejším  takýmto hojivom  je CONAVIT HNOJIVO UNIVERZÁLNE bio 0,75kg conavit Symbiom (gaho.sk)

Na akom princípe funguje?

Je všeobecne známe, že rastliny prijímajú najviac potrebných živín prostredníctvom koreňov. Nie vždy však na to majú vytvorené dostatočné podmienky. Mykorhízna huba sa viaže na korene rastliny, zväčšuje ich a zabezpečuje prepojenie koreňov rastlín medzi sebou, čo má viacero výhod. Prepojením koreňovej sústavy rastlín, sa k rastlinám ľahšie dostane voda a potrebné živiny ako sú draslík, dusík, fosfor. Tým, že huba taktiež zabezpečuje predĺženie koreňov, rastlina si dokáže odčerpať živiny i zo vzdialenejších miest. Čo zabezpečuje jej rýchlejší rast. Mykorízna huba získava z rastliny organické látky, t. j. výživu a sama rastlinu zásobuje dusíkom. Mykorízne huby sa nachádzajú iba na koreňoch rastlín a ich analogických orgánoch, nikdy neprechádzajú na nadzemné časti rastliny. Zväčšený koreňový systém rastliny vzhľadom k tomu, že sú naň napojené mykorhízne huby, je odolný voči iným patogénom, ako napríklad parazitickým hubám spôsobujúcim choroby rastlín.

 

 

Aké druhy mikorhíznych húb poznáme?

1. Mykorhízne huby pre  plodovú zeleninu MYKORHÍZNA HUBA pre rajčiny, papriky 150g symbivit Symbiom (gaho.sk)

2.Mykorhízne huby pre balkónové  rastliny MYKORHÍZNA HUBA pre muškáty, balkónové rastliny 150g symbivit Symbiom (gaho.sk)

3. Mykorhízne huby pre kyslomilné  rastliny – čučoriedky, rododendrony, azalky MYKORHÍZNA HUBA pre stromy 100g rhodovit Symbiom (gaho.sk)

4. Mykorhízne huby pre ihličnaté, resp. lesné stromy MYKORHÍZNA HUBA pre stromy 100g ectovit Symbiom (gaho.sk)

5. Mykorhízne huby pre bylinky, trávnik, vinič, jahody a muškáty MYKORHÍZNA HUBA pre bylinky 150g symbivit Symbiom (gaho.sk)

A daľšie....

Čítať viac
19.10.2022

Podpník ovocného stromu

Čo je to vlastne podpník? Je to spodná časť ovocného stromu s koreňovým systémom. Nad podpníkom je navrúbľovaná, alebo naočkovaná ušľachtilá, rodiaca časť ovocného stromu. Výber podpníka aj odrody je veľmi dôležitý. Podpník rozhoduje o tom aký veľký strom vám narastie, ako hlboko budú korene v pôde, aká bude rodivosť stromu, ale i o tom ako bude strom prijímať vodu a živiny z pôdy potrebné pre svoj rast. Za chuť a vzhľad plodov je zodpovedná rodiaca časť.

Jablone

Podpník M 9 – najpoužívanejší podpník pre jablone. Výborne sa hodí na nižšie tvary stromčekov (zákrsky) a ovocné steny. Pomaly rastúci podpník s plytkým koreňovým systémom, vyžaduje kvalitnejšie pôdy, závlahu a oporu. Ovocné stromčeky na tomto podpníku je ideálne sadiť 1,5 m od seba. Vďaka svojim vlastnostiam zabezpečuje vysokú rodivosť. Strom dorastá do výšky 3,5 m. Je odolný voči mrazom.

Čítať viac
11.07.2019

Jar v záhrade

Jar je oficiálne už tu a každý záhradkár vie, že s príchodom tohto obdobia sa treba o záhradu dostatočne postarať.

Pôda, stromy, okrasné ale i úžitkové kríky a v neposlednom rade aj trávnik potrebujú našu ruku, aby opäť ukázali svoju krásu a priniesli nám úžitok ale i potešenie.

 

Pôda je po zime uľahnutá a preto je dôležité pôdu skypriť a prihnojiť kvalitnými hnojivami. Aj keď začíname s výsadbou niektorých plodín už v marci, ani aprílovou nič nepokazíme. 

Na jar tiež skontrolujeme naše črepníkové kvety. Dobré je, ak ich presadíme do nových nádob. Takto im dodáme nový substrát plný živín a zároveň skontrolujeme korene rastlín.

 

 

Čítať viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia