Kategórie
 
 
 
 
 

Ako zazimovať záhradu

Blog
30.11.2023

Príprava záhrady na zimu

Keď sa dni skracujú a teplota klesá, je čas zamerať pozornosť na zimovanie vo vašej záhrade. Správne zazimovanie zabezpečí, že vaše rastliny, pôda a záhradné systémy budú počas chladných mesiacov chránené a pripravia pôdu pre úspešnú jar. Podnikneme potrebné kroky a zazimovanie vašej záhrady a zaistíme jej zdravie a životaschopnosť v nasledujúcom vegetačnom období.

Prečo vôbec zazimujeme záhradu ?Návlek na stromčeky s netkanej textílie chráni rastlinu pred snehom.

  • Ochránenie rastlín pred mrazom: Týka sa to najmä trvaliek, ktoré sú krásne po dlhé roky, je ich však potrebné chrániť pred nízkymi teplotami.
  • Zabráňte vzniku chorôb a rozšíreniu škodcov: Ak správne zazimujeme záhradu zvyšujeme tak ochranu pred veľkým množstvom chorôb a škodcov. To je veľmi dôležité pre správne fungovanie záhrady.
  • Buďte pripravení na jar: Zazimovanie záhrady nám ušetrí prácu na jar. A budeme si môcť pozberať prvú úrodu už po prvých mrazoch.

1. Vyčistite záhraduHrabanie lístia za účelom vyčistenia pozemku.

Začneme čistením záhradných záhonov. Odstráňme odumreté rastliny, opadané lístie a nečistoty, ktoré sa nahromadili na jeseň. Pomôže to zabrániť šíreniu chorôb a škodcov počas zimy a zabezpečí čistý povrch na vegetačné obdobie.

2. Jutová tkanina ako výborná izolácia

Umiestnime tkaninu okolo základne rastliny, aby sme zabránili zamrznutiu koreňov. Juta pomáha regulovať teplotu rastliny, zabraňuje zaťaženiu snehom. Na vytvorenie lepšej izolácie môžeme použiť organické materiály, ako je tráva, lístie alebo drevené hobliny.

Jutová tkanina na ochránenie stromčekov proti mrazu.
3. Ochrana citlivých rastlínKokosový disk, ktorým môžete zakryť korene rastliny.

V prípade citlivejších rastlín alebo rastlín náchylných na poškodenie v zime treba zvážiť zakrytie citlivých častí rastliny návlekom z netkanej textílie. To poskytuje dodatočnú ochranu pred teplotami pod bodom mrazu a silným vetrom. Nezabudnime tieto kryty počas svetlých dní odstrániť, aby mali rastliny dostatok svetla.


4. Príprava na jar

Využime zimné mesiace na plánovanie budúceho leta. Zvážime striedanie plodín, novú výsadbu a akékoľvek zmeny v usporiadaní záhrady. Vyhľadajte semená a objednajte si ich včas, aby ste získali požadovanú odrodu. Vybrať si môžete našej širokej ponuky semienok.


5. Zazimovanie trávnika

Trávnik je často časť záhrady, o ktorú sa staráme najviac a pri príprave na zimu mu musíme venovať dostatočnú pozornosť. Pred prvými mrazmi trávnik poslednýkrát pokosíme, pridáme jesenné hnojivo a trávnik dôkladne vyčistíme. Pred kosením odstránime suché vetvičky a časti kôry.

Trávnik musíme posekať na výšku, v ktorej môže hibernovať. Orientačná výška pokosu bude medzi 3-6 cm. Opadané liste môžete jednoducho posekať sekačkou na trávu v prípade, že máte zberný kôš tak listy pozbierate. Pre všetky potrebné živiny odporúčame použiť jesenné trávnikové hnojivo.


6. Zazimovanie drevínStrihanie stromčekov na jeseň

  • Listnaté a ihličnaté kríky a stromy musíme patrične pripraviť na zimu a na nízke teploty.
  • Korene nízkych kríkov chránime zmiešaním vrchnej vrstvy pôdy s napadnutým lístím, aby sme zabránili klíčeniu a rastu burín, ktoré sa následne rozložia na prospešné hnojivo.
  • Okrasné kríky, ktoré kvitnú na jar orežeme už v jeseni.
  • Ovocné a okrasné stromy ochránime pletivom pred divokou zverou.

 

 

Zazimovanie záhrady je dôležitou investíciou do jej dlhodobého zdravia a produktivity. Týmito aktívnymi krokmi ochránime svoje rastliny, pôdu a ovocné stromy pred drsnými zimnými živlami. Keď napadne sneh a teploty klesnú, môžete si byť istí, že vaša záhrada je dobre pripravená na živý a úspešný návrat na jar.

 

autor: Juraj

1. 12. 2023


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia