Kategórie
 
 
 
 
 

zemiaky minihľúzy

Blog
10.02.2023

Vedeli ste, že zemiaky patria medzi najvýznamnejšie plodiny hneď po pšenici, kukurici a ryži? Zemiaky sa pestovali už pred 4 až 5 tisíc rokmi v Amerike.

Ku nám na Slovensko sa zrejme dostali oveľa neskôr. Uvádza sa, že po prvý raz sa o nich zmienil v roku 1654 mních Cyprián z Obce Červený Kláštor. Ako ďalší rok sa uvádza rok 1786. Zemiaky priniesol na Spiš študent, ktorý študoval na univerzite v západnej európe Tomáš Šváby. Podľa jeho mena údajne pochádza ľudový názov „švábka“.

 

 

 

 

 

 

Predstavte si, koľko jedál vieme pripraviť zo zemiakov len v našej slovenskej kuchyni – halušky, zemiakové placky, zemiakové lokše, pečené zemiaky s bryndzou, pirohy a veľa ďalších. Sú súčasťou viacerých druhov pokrmov ako polievky, hlavné jedlá, guláše, prílohy, nátierky, šaláty, sladké i slané koláče a pečivo.

Zemiaky obsahujú až 80% vody, vlákninu, škorb, karotenoidy a rôzne vitamíny (C, B tiamín, niacín, pyridoxín)

Na našom eshope si môžete prezrieť rôzne odrody zemiakov. Zaujímavé sú zemiaky minihľuzy. Napríklad máme v ponuke aj farebné zemiaky, ktoré sú netradičné a nenájdete ich v každom obchode.

Dvojfarebná odroda double fun sa vyznačuje svojim krásnym fialovo žltým dizajnom, ktorý zaujme ako príloha ku množstvu jedál. Ďalšia zaujímavá odroda je mulberry beauty s červenou dužinou. Odroda Violet queen sa charakterizuje svojou sýto fialovou farbou dužiny.

Tieto farebné odrody chuťou pripomínajú biele zemiaky niektoré farebné odrody majú jemnú orieškovú chuť. Ich príprava je rovnaká ako príprava ostatných druhov zemiakov. Odporúčame ich pripravovať v šupke, ktorá je bohatým zdrojom vitamínu C. Obsahujú až o 5% viac vitamínu C. Aj po upečení si farebné zemiaky zachovajú svoju farbu. Hodia sa, ako príloha k mäsu alebo z nich môžete pripraviť halušky či šaláty a spestriť ich farbou.

 

Odporúčame tieto odrody mnihľúz zemiakov:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia