Kategórie
 
 
 
 
 

Benefity koreňovej zeleniny na naše zdravie

Blog
15.02.2024

koreňová zelenina a jej benefity na naše zdravie

Koreňová zelenina nie je len chutný doplnok a súčasť jedálnička, ale je aj zárukou výživového prínosu pre náš organizmus. Je bohatá na vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Pridáva charakteristickú chuť do našich jedál. Pestrosť a výživové hodnoty robia z koreňovej zeleniny dôležitú súčasť zdravého stravovania.

Do tejto skupiny patrí zelenina, ktorá je pestovaná pre svoje podzemné časti ako mrkva, petržlen, zeler, cvikla, reďkovka, zemiakyiné.

Mrkva

je populárna koreňová zelenina s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahuje veľa beta-karoténu, ktorý sa v organizme mení na vitamín A, dôležitý pre zrak a z dravú pokožku. Mrkva tiež obsahuje vlákninu, ktorá je prospešná pre tráviaci systém. Okrem toho obsahuje vitamíny C, K a B, a minerály ako draslík a množstvo antioxidantov. Pravidelná konzumácia mrkvy môže podporiť imunitný systém, znižuje riziko ochorenia srdca a ciev,  bojuje proti škodlivým voľným radikálom v tele - znižuje pravdepodobnosť rakoviny,  chráni pred oxidačným stresom. Mrkva obsahuje množstvo vlákniny, čo pomáha udržiavať zdravú hmotnosť.

Mrkva je veľmi cenná zelenina, ktorú môžeme konzumovať denne surovú či vo varenom stave. Práve varená mrkva obsahuje viac beta-karoténu ako surová. Nie všetky potraviny sú výživnejšie, keď sa konzumujú v surovom stave. Práve mrkva patrí medzi druh zeleniny, ktorá je výživnejší, keď je varená.

Petržlen

najmä jeho koreň, je výborný prírodný zdroj vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny A, C a K, ako aj antioxidanty, ktoré môžu podporovať zdravie očí, pokožky a kostí. Petržlenový koreň je tiež známy svojimi detoxikačnými vlastnosťami a môže prispievať k čisteniu organizmu. Okrem toho poskytuje draslík, ktorý je dôležitý pre rovnováhu tekutín a normálnu činnosť svalov. Je vhodným doplnkom do rôznych jedál, pridáva im charakteristickú prenikavú vôňu a chuť. Petržlen je zelenina a korenie zároveň. Bežne používame čerstvé či sušené lístky petržlenu ako korenie k dochucovaniu jedál.

Cvikla

je koreňová zelenina so širokými výživovými prínosmi. Obsahuje vlákninu, vitamíny C, B6, minerály ako mangán, draslík a antioxidanty. Vďaka týmto látkam môže prispievať k zdraviu srdca, podporovať imunitný systém, znižuje cholesterol, podporuje trávenie, pomáha pri detoxikácii a pomáha udržiavať normálny krvný tlak. Navyše, červený pigment betamín v cvikle má protizápalové vlastnosti. Taktiež sa táto zelenina odporúča pri redukčných diétach, pretože obsahuje málo kalórií. Šaláty, polievky, kaše, rizotá, šťavy chutia nielen dospelým ale aj deťom.

Reďkovka

môže mať rôzne tvary aj farby. Najznámejšia je klasika – červená reďkovka. Táto malá zelenina sa pestuje medzi prvými druhmi. Obsahuje vitamíny B, C, E, draslík a kyselinu listovú. Podporuje imunitný systém, chráni bunky tela pred poškodením, pôsobí ako prevencia pred rakovinou, obsahuje látky, ktoré pôsobia proti baktériám a plesniam, uvoľňujú dýchacie cesty, posilňuje kosti, udržuje pokožku jemnú a hydratovanú. Reďkovka je skvelá do šalátov, nátierok, polievok či ako príloha k mäsu.

Listy reďkovky nezahadzujme, obsahujú totiž veľké množstvo železa. Taktiež sú listy reďkovky druhým najsilnejším probiotikom, hneď po lesných čučoriedkach. Listy môžeme jesť surové alebo uvarené. Pred použití ich dôkladne treba umyť a osušiť. Používajú sa podobne ako iná listová zelenina. Môžeme ich pridať do polievky, do šalátu, pokrájať na malé kúsky a posypať pečivo s nátierkou, či podusiť na malom množstve masla (podobne ako špenát).

Zeler

je koreňová zelenina s výraznou chuťou a vysokou nutričnou hodnotou. Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, ako aj antioxidanty, ktoré môžu prispievať k ochrane buniek pred poškodením. Jeho nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny robia zeler skvelým príspevkom pre zdravú stravu. Zároveň obsahuje minerály, ako draslík, ktorý je dôležitý pre rovnováhu tekutín a normálnu činnosť svalov. Táto zelenina pomáha pri tráviacich ťažkostiach, dezinfikuje sliznice úst, má antibakteriálne účinky, pomáha pri redukcii hmotnosti, znižuje krvný tlak, upokojuje nervový systém, znižuje hladinu cholesterolu. Zeler sa často využíva v šalátoch, polievkach alebo ako prísada do štiav. Jeho konzumácia môže podporiť tráviaci systém a prispievať k celkovému zdraviu.

Zemiaky

sú univerzálnou koreňovou plodinou, ktorá je v stravovacom reťazci široko využiteľná. Sú výborným zdrojom komplexných sacharidov, vlákniny, vitamínov A, C, B, K a minerálov ako draslík, mangán. Sú prospešné pre tráviaci systém a udržiavanie hmotnosti vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu vlákniny. Draslík v zemiakoch je dôležitý pre rovnováhu tekutín a fungovanie svalov, znižujú hladinu cholesterolu, posilňujú zdravie srdca a imunitný systém, chránia pokožku, znižujú krvný tlak. Zemiaky sú výživné a flexibilné, môžu byť prílohou alebo hlavnou zložkou mnohých jedál. Poznáme varené a pečené zemiaky, zemiakové kaše, zemiakový šalát, francúzske zemiaky, placky, lokše alebo sa pridávajú do polievok a iných pokrmov. Dôležité je však dbať na vyváženú konzumáciu a vyhnúť sa prílišnému pridávaniu kalorických prísad.

 

Autor: Renáta

15.02.2024

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia