Kategórie
 
 
 
 
 

Výhody plodovej zeleniny pre naše zdravie

Blog
15.01.2024

plodová zelenina

Plodová zelenina patrí medzi najviac pestované zeleniny v našich záhradách. Je veľmi zdravá a má pozitívne účinky na naše zdravie. Je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tieto plody sú nielen chutné, ale navyše pridávajú do jedálnička pestrosť a farebnosť, čo podporuje rozmanitosť živín.

Patria sem: ParadajkyPaprikyUhorkyCuketyPatizónyMelónyDyne a iné.


rajčinyParadajky

Paradajky nie sú len chutné, ale aj výnimočne prospešné pre zdravie. Obsahujú lykopen, ktorý nielen dáva paradajkám ich charakteristickú farbu, ale je aj silným antioxidantom. Lykopen je spojený so znížením rizika vzniku niektorých typov rakoviny a ochorení srdca. Lykopen sa lepšie vstrebáva pri tepelnej úprave. Varenie alebo pečenie paradajok môže zvýšiť dostupnosť lykopenu v organizme.

Konzumácia čerstvých paradajok alebo varenie s paradajkovým pretlakom môže byť skvelý spôsob k vašej celkovej výžive. Paradajky sú významnou súčasťou mnohých kuchynských receptov, od omáčok a polievok po šaláty a rôzne pokrmy. Existuje veľa rôznych odrôd paradajok, ktoré sa líšia vo veľkosti, farbe a chuti.

Rajčiny obsahujú veľa vitamínov a minerálnych látok ako vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovú, minerály ako fosfor, vápnik, draslík, železo, sodík, selén, horčík, mangán, zinok, jód, chróm, meď.

Paradajky znižujú obsah cholesterolu v krvi, pôsobia proti rakovine, čistia krv, vyplavujú toxíny, spomaľujú starnutie, znižujú únavu, podporujú dobrú náladu a zdravý spánok, zlepšujú trávenie, zvyšujú imunitu organizmu, mierne znižujú krvný tlak, pomáhajú udržiavať zdravé zuby, kosti, vlasy a pokožku, sú nízkokalorické.

 

paprikyPapriky

Farby paprík hovoria o ich výživovom obsahu. Okrem výbornej chute, obsahujú veľa vitamínov a minerálnych látok ako betakarotén, draslík, horčík, vápnik, železo, vitamíny B, C a E či kyselinu listovú. Papriky sú nízkokalorické a majú významný vplyv na naše zdravie.

  1. Červené papriky sú bohaté na vitamín A, ktorý je kľúčový pre posilnenie imunitného systému a zlepšenie kolagénu v pokožke. Betakarotén je prospešný pre vašu pleť, spomaľuje jej starnutie a vznik vrások. Červené papriky obsahujú lykopen, ktorý má veľmi silné antioxidačné účinky a cháni pred zhubnými nádormi.
  2. Žlté papriky obsahujú viac vitamínu E aj dva dôležité karotenoidy - leteín a zeaxantín, ktoré podporujú zdravie oči, znižujú riziko sivého zákalu i stareckej slepoty.
  3. Zelené papriky sú skevlý zdroj kyseliny listovej, vitamínu E - silného antioxidantu, ktorý sa nazýva ja vitamín mladosti. 
  4. Chilli papričky - ich pálivú chuť má na svedomí kapsaicín. Čím sú papričky pikantnejšie, tým viac kapsaicínu obsahujú. Ten pôsobí antibakteriálne, rozširuje cievy, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, dokáže znižovať vysoký cholesterol, posilňuje zdravie slizníc pľúc, nosa, tráviaceho traktu a močovodu, urýchľuje látkovú premenu a stimuluje produkciu endorfínov - hormónov šťastia. 

Zahrňte do svojho jedálnička rôznorodé farby paprík pre optimálny príjem rôznych vitamínov a minerálov.

 

cuketyCukety

Cukety sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, sú nízkokalorické , obsahujú vitamíny ako  A, C, E K,  vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, železo. Cukety pre svoju jedinečnú chuť a vôňu sú obľúbené pri grilovaní, môžete ich dusiť,  pridať do šalátov, nátierok či do polievok. Pri príprave jedál, šupku ponechajte, pretože práve ona obsahuje veľké množstvo vitamínu C.

Pomáha hlavne pri problémoch s trávením, dokáže zbavovať telo nadbytočnej vody a soli, používa sa pri redukčných diétach, udržuje zdravý krvný tlak, udržuje zdravé oči, zvyšuje energiu.

 

UhorkyUhorky

Uhorky sú nielen osviežujúce, ale aj výborným zdrojom hydratácie, pretože obsahujú až 96 % vody.

 Okrem toho obsahujú vitamíny a minerály K, C, A,B, draslík, mangán, železo, meď, jód, vápnik a zinok.

Uhorky majú nízky počet kalórií, sú výborným pomocníkom pri chudnutí, prečisťujú črevá, regulujú krvný tlak, posilňujú imunitný systém, skrášľujú pokožku i vlasy, sú neoceniteľnou pomocou pri cukrovke, napomáhajú regenerácii začervenanej kože po spálení na slnku, účinky uhoriek vás zbavia tmavých kruhov pod očami a tiež opuchnutých očných viečok.

Môžete si ich vychutnávať samotné, pridať do šalátov alebo použiť na prípravu osviežujúcich nápojov.

 

patizónyPatizóny

Patizóny sú typickou letnou zeleninou, ktorá je nielen veľmi chutná, ale i plná vitamínov. Obsahujú vitamíny A, C, E, K, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, železo, selén, zinok.

Patizóny majú nízky obsah sodíka, preto je to dobrá zložka potravy pre ľudí, ktorých trápia srdcovo-cievne problémy, či problémy s obličkami, udržujú dobrú hladinu cholesterolu v krvi, vďaka minimálnemu obsahu sacharidov, sú vhodné pre diabetikov, pomáhajú odstraňovať škodliviny z čriev, podporujú trávenie, vďaka nízkemu obsahu kalórií sú vhodné pri redukčných diétach. 

Patizón podobne ako cuketa je typ zeleniny, ktorú si môžete vychutnať aj so špkou, kým je ešte jemná a tenká. Patizón môžete vysmažiť v trojobale, môžete ho grilovať, použiť do šalátu či na prípravu polievky, zapiecť s mäsom v rúre. 

 

melónyMelóny

Vodný melón obsahuje až 90 až 95 % vody, vďaka čomu je nízkokalorický. Preto sa odporúča jeho konzumácia pri redukcii hmotnosti.

Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B, E a minerálne látky ako vápnik, horčík, železo, mangán, kremík.

Je výborným antioxidantom, posilňuje obranyschopnosť organizmu, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje zrak, pomáha proti niektorým typom rakoviny, stimuluje pamäť, chráni obličky, podporuje trávenie, poskytuje telu hydratáciu.

 

dyneDyne

Dyňa patrí nielen  medzi obľúbenú jesennú dekoráciu, ale taktiež je táto zelenina veľmi využívaná v kuchyni. Tekvica obsahuje až 95 % vody, vďaka čomu je tekvica diétna potravina. Obsahuje vitamíny B, C, E a minerály ako vápnik, horčík, železo, fosfor, meď a zinok. Tekvicová dužina je veľmi ľahko stráviteľná.  

Dyne majú veľmi pozitívny vplyv na naše trávenie, posilňuje imunitný systém, pomáha znižovať krvný tlak, má protizápalové účinky, má protirakovinové účinky, odporúča sa jej konzumácia pri redukcii hmotnosti, spomaľujú starnutie, pomáha pri tráviacich problémoch.

Uvariť si môžete polievky, omáčky, viete ju zapiecť, zavariť (má podobnú chuť ako ananás), použiť do šalátov, či do koláčov. V kuchyni sa dá využiť nielen dužina a semená, ale aj kvety a mladé listy.

 

Zahrnutím zeleniny do svojej stravy môžete zvýšiť príjem prospešných látok, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a pohody. Nezabudnite, že pestrosť farebných plodov je kľúčovým k vyváženej strave.

Autor: Renáta

15.01.2024

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia