Kategórie
 
 
 
 
 

Mykorhízna huba

Blog
02.02.2023

Odmeňte vaše rastliny, bylinky, balkónové rastliny a iné, mykorhíznou hubou. Tie sa vám za to odvďačia v podobe pestrých kvetov a bohatej úrody. Mykorhízna huba nie je žiadnou novinkou, skúsení záhradkári vedia, že tu bola už pred miliónmi rokov aby pomohla rastlinám dostať sa z vody na zem. Už od dávna mykorhízna huba žila v symbióze s rastlinami. Symbióza predstavuje vzájomne prospešné spolunažívanie partnerov, ktorý sa na nej zúčastňujú.

 

Čo je to mykorhízna huba?

Mykorízna huba je živý, prirodzený, priateľský organizmus pre rastliny. Mnohí si však myslia, že je to hnojivo, čo nie je pravda. Mykorízna huba podporuje rastlinu počas celého jej života, čo iba s hnojivom nikdy nedocielime. Napriek tomu je hnojenie rastlín popri využívaní mykoríznych húb dôležité, pretože huby takisto z neho čerpajú živiny pre svoj rast.  Najvhodnejším  takýmto hojivom  je CONAVIT HNOJIVO UNIVERZÁLNE bio 0,75kg conavit Symbiom (gaho.sk)

Na akom princípe funguje?

Je všeobecne známe, že rastliny prijímajú najviac potrebných živín prostredníctvom koreňov. Nie vždy však na to majú vytvorené dostatočné podmienky. Mykorhízna huba sa viaže na korene rastliny, zväčšuje ich a zabezpečuje prepojenie koreňov rastlín medzi sebou, čo má viacero výhod. Prepojením koreňovej sústavy rastlín, sa k rastlinám ľahšie dostane voda a potrebné živiny ako sú draslík, dusík, fosfor. Tým, že huba taktiež zabezpečuje predĺženie koreňov, rastlina si dokáže odčerpať živiny i zo vzdialenejších miest. Čo zabezpečuje jej rýchlejší rast. Mykorízna huba získava z rastliny organické látky, t. j. výživu a sama rastlinu zásobuje dusíkom. Mykorízne huby sa nachádzajú iba na koreňoch rastlín a ich analogických orgánoch, nikdy neprechádzajú na nadzemné časti rastliny. Zväčšený koreňový systém rastliny vzhľadom k tomu, že sú naň napojené mykorhízne huby, je odolný voči iným patogénom, ako napríklad parazitickým hubám spôsobujúcim choroby rastlín.

 

 

Aké druhy mikorhíznych húb poznáme?

1. Mykorhízne huby pre  plodovú zeleninu MYKORHÍZNA HUBA pre rajčiny, papriky 150g symbivit Symbiom (gaho.sk)

2.Mykorhízne huby pre balkónové  rastliny MYKORHÍZNA HUBA pre muškáty, balkónové rastliny 150g symbivit Symbiom (gaho.sk)

3. Mykorhízne huby pre kyslomilné  rastliny – čučoriedky, rododendrony, azalky MYKORHÍZNA HUBA pre stromy 100g rhodovit Symbiom (gaho.sk)

4. Mykorhízne huby pre ihličnaté, resp. lesné stromy MYKORHÍZNA HUBA pre stromy 100g ectovit Symbiom (gaho.sk)

5. Mykorhízne huby pre bylinky, trávnik, vinič, jahody a muškáty MYKORHÍZNA HUBA pre bylinky 150g symbivit Symbiom (gaho.sk)

A daľšie....

Prečo rastlinám dopriať mykorhíznu hubu?

podporujú prirodzený rast rastliny bez chémie

udržuje pôdu v optimálnej konzistencii a zabraňuje jej erózii, prevzdušňuje pôdu

vďaka zásobovaniu rastlín živinami zabraňuje ich úhynu

znižuje nároky na závlahu a hnojenie

zabezpečuje kvitnutie kvetov a rast plodov

ochrana pre niektorými chorobami, ktoré napádajú rastliny

ochrana rastliny v období sucha

 

Ako aplikovať mikorhízne huby?

Nakoľko sa mykorhíza viaže na koreňový systém rastliny, je potrebné hubu aplikovať až ku koreňom, nestačí ju aplikovať len na povrch.

Presádzanie rastlín

Rastlinu vyberieme z kvetináča, mierne porušíme koreňový obal, korienky posypeme práškom s mykorhíznymi hubami a zasypeme pripraveným substrátom alebo zeminou.

Zeleninové a iné záhony

Podľa priloženého návodu nasypete odporúčané množstvo prípravku na záhon a zapracujete do pôdy.

Trávnik

Na trávnik sa mykorhízne huby najlepšie aplikujú:

pri jeho prevzdušňovaní, keď sa pri pretrhávaní odhalia niektoré časti koreňov trávnika,

 pri dosýpaní semien na trávnik zmiešaním trávneho semena s mykorhízou,

 pri výseve trávnika,

 pri úprave porušených častí trávnika.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia