Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa postarať o vtáčiky v zime

Blog
14.11.2023

prikrmovanie vtákov v zimeZima je náročné obdobie pre vtáky, ktoré na jeseň neodleteli do teplejších krajín. Veľa vtákov ako Vrabec, Sýkorka, Červienka, Stehlík, Sojka, Hýľ, Drozd a iné tu zimujú, a preto po príchode stálych mrazov a snehovej prikrývky práve tieto druhy potrebujú našu pomoc. Keďže prístup k prirodzenej potrave je veľmi obmedzení.

Kedy začať s prikrmovaním?

S prikrmovaním vtákov by sme mali začas až po príchode mrazov. Keďže dovtedy majú dostatok potravy ešte v prírode.

Čím kŕmiť vtáky v zime?

Prikrmovanie vtáčikov v zimeDo kŕmidla dávame krmivo pravidelne v menších množstvách. Vtáky si rýchlo zvyknú na krmivo v kŕmidlách a začnú sa vracať čoraz častejšie. Pamätajme, čím menší zobáčik vtáčiky majú, tým menšie krmivo im ponúkame.  

Krmivo sa najčastejšie skladá zo zmesi zŕn a obilia. Slnečnicové semená, tekvicové semená, lanové semená, proso, pšenica, mak, orechy, ovocie (ako jablko, jarabina, mrkva) ale i nesolený hovädzí alebo bravčový loj - to všetko môžeme dať do kŕmidla. Naopak, to čo tam nepatrí sú ľudské potraviny.

Jednoduchšie riešenie pre mnohých z nás je kúpiť hotovú zmes pre vtáčiky, ako sú kŕmne zmesi ale i jednotlivé druhy semien. V ponuke sú taktiež veľmi obľúbené lojové guličky. Je to zmes olejov, semien a orechov, ktoré väčšinou sú už balené v sieťkach. V tomto prípade stačí len zavesiť na strom, či iné bezpečné miesto.

Aké kŕmidlo pre vtáky?Kŕmidlo pre vtákov

  • V prvom rade by sme mali zistiť, aké druhy vtákov lietajú v našej blízkosti. Podľa toho treba vybrať veľkosť kŕmidla podľa druhu operenca, ktorý chceme kŕmiť.
  • Krmivo by malo byť chránené pred poveternostnými podmienkami. To znamená, že strieška kŕmidla by mala byť dostatočné veľká, aby ochránila krmovo. Ak treba, môžeme uzatvoriť kŕmidlo z niekoľkých strán, aby vietor nevyfukoval semená, prípadne aby dážď neznehodnocoval krmivo.
  • Majme na pamäti, že vstup do kŕmidla by mal umožňovať slobodný prístup. Nemalo by sa stať, že vtáčiky ostanú v kŕmidle uväznené a už sa nebudú vedieť dostať von.
  • Kŕmidlo pre vtáčiky môžeme kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť. Môže mať rôznu podobu.
  • Základom je:
  1.  plocha pre nasypanie krmiva
  2. dostatočne veľká strieška, aby ochránila krmivo pred nepriaznivým počasím
  3. bidielko – čo je pristávacie miesto pre vtáčika

Kam umiestniť kŕmidlo?

Vhodne zvoleným miestom ochránime vtáčiky pred predátormi ako sú mačky, kuny a iné druhy dravých vtákov. Umiestnime ho aspoň do výšky 1,5 m. Mali by sme vybrať tiché a menej veterné miesto, kde nebudú vtáčiky rušené autami ani ľuďmi a taktiež v blízkosti by nemali byť sklenené plochy, do ktorých by mohli vtáčiky naraziť.

Dokedy prikrmovať?

Po roztopení snehu a po pominutí posledných mrazov, prestávame dopĺňať potravu do kŕmidiel. Vtáci si veľmi rýchlo navyknú na jednoduchý spôsob získavania potravy a zlenivejú. Preto je veľmi dôležité aj pre ich dobro, skončiť s prikrmovaním s príchodom jari.

 

Prikrmovanie vtákov v zime je skvelý spôsob, ako im môžeme pomôcť prežiť zimu, kedy majú prístup k potrave obmedzený.  Okrem nášho dobrého pocitu, že sme niečo pre tieto tvory urobili, sa nám na jari odvďačia svojim spevom ale najmä odchytom škodcov a otravného hmyzu.

 

Autor: Renáta

15. 11. 2023

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia