Kategórie
 
 
 
 
 

Prečo zaradiť listovú zeleninu do nášho jedálnička

Blog
12.04.2024

listová zeleninaListová zelenina je skvelým zdrojom živín a vlákniny. Táto zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Pri listovej zelenine konzumujeme časti listov alebo stopky rastlín. Najčastejšie ich pridávame surové do rôznych šalátov. Patrí sem špenát, mangold, šalátové listy, rukola a ďalšie.

Listová zelenina môže byť skvelým doplnkom každodennej stravy.

Konzumácia listovej zeleniny má množstvo výhod:

  1. Vvysoký obsah živín: je bohatým zdrojom vitamínov A, C, K, minerálov ako železo, vápnik, draslík a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie.
  2. Nízky obsah kalórií: Listová zelenina je obvykle nízkokalorická, čo  ju robí skvelou voľbu pre ľudí, ktorí chcú znížiť hmotnosť alebo si ju udržať.
  3. Vysoký obsah vlákniny: vláknina v listovej zelenine pomáha udržiavať tráviaci systém zdravý a reguluje hladinu cukru v krvi.
  4. Podpora zdravého srdca: pravidelná konzumácia listovej zeleniny môže znížiť riziko vzniku srdcových chorôb vďaka obsahu draslíkušalát a nízkemu obsahu nasýtených tukov.
  5. Podpora zdravého zažívacieho systému: vysoký obsah vlákniny v listovej zelenine podporuje trávenie a zabraňuje zápche.
  6. Antioxidačné účinky: antioxidanty obsahujúce v listovej zelenine pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia telo pred poškodením buniek.
  7. Podpora zdravého imunitného systému: Vitamíny a minerály obsiahnuté v listovej zelenine pomáhajú posilňovať imunitný systém a chránia telo pred infekciami.

šalátŠalátové listy

Sú jednou z najznámejších a najobľúbenejších foriem listovej zeleniny. Sú známe svojou sviežosťou, chrumkavosťou a schopnosťou skvelo doplniť rôzne pokrmy.

Listy sú bohaté na vitamíny A, C, K a minerály ako vápnik a draslík. Vďaka svojej nízkej energetickej hodnote a vysokému obsahu vlákniny sú šalátové listy skvelou voľbou pre podporu zdravého trávenia a hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitný systém, posilňuje nervy, zlepšuje koncentráciu, chráni srdce, zlepšuje zdravie očí.

Šalátové listy môžeme použiť v množstve rôznych pokrmov, od klasických šalátov po sendviče, wrapy, smoothies a dokonca i do niektorých varených pokrmov. Ich sviežosť a chrumkavosť dodávajú jedlám zaujímavú textúru a chuťovú rozmanitosť.

Konzumáciou šalátových listov je skvelý spôsob, ako dodať telu potrebné živiny, hydratáciu (obsahuje viac ako 95 % vody).

 

špenátŠpenát

Táto tmavo zelená rastlina je bohatá na železo, vápnik, vitamíny A, C, K a ďalšie dôležité živiny. Jeho vynikajúca nutričná hodnota a nízky obsah kalórií ho robí skvelou voľbou pri rôznych redukčných dietach. 

Špenát môže byť konzumovaný surový v šalátoch, pridaný do smoothies alebo varený a použitý ako príloha k rôznym pokrmom. Jeho jemná textúra a mierne horká chuť sa ľahko kombinuje s veľa ďalšími ingredienciami, čo umožňuje rôznorodosť v kuchyni. Špenát by sme nemali konzumovať častejšie ako 1 – 2x do týždňa.  

Špenát posilňuje imunitný systém, podporuje zdravie kostí a svalov, podporuje zrak a zlepšuje trávenie. Vysoký obsah antioxidantov chránia telo pred poškodením buniek a pomáha bojovať proti zápalom a chronickým ochoreniam.

 

mangoldMangold

Mangold sa často nazýva ako švajčiarsky špenát. Je to ďalšia skvelá a málo známa listová zelenina, ktorá má veľa zdravotných výhod. Listy mangoldu sú obvykle pestro sfarbené s ružovými, žltými, oranžovými a červenými pruhmi, čo ho robí nielen chutným, ale i atraktívnym doplnkom k jedlu.

Mangold je bohatý na vitamíny A, C, K, taktiež na železo, vápnik a draslík. Jeho nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny ho robí skvelú voľbu pre podporu zdravého trávenia a hladinu cukru v krvi.

Vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov môže mangol pomáhať chrániť telo pred oxidačným stresom a znižovať zápaly, pomáha pri nervozite a únave, lieči chudokrvnosť, udržuje zdravú pokožku, vlasy i nechty, spevňuje kosti i zuby, chráni srdce, zlepšuje zdravie očí.

Mangold môžeme konzumovať surový v šalátoch, varený alebo pridaný do rôznych pokrmov ako sú cestoviny, polievky alebo omáčky. Jeho mimoriadne korenistá chuť pridáva do jedla lahodnosť a sviežosť.

 

rukolaRukola

Je zdravá a chutná listová zelenina, ktorá má veľa výživných hodnôt. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je veľmi vhodným doplnkom stravy pri najrôznejších dietach. Obsahuje vitamíny A, C, K, minerály ako železo, vápnik, horčík. Jej listy majú charakteristickú pikantnú chuť, čo ju robí obľúbenou prísadou do šalátov, sendvičov a ďalších jedál. Je ľahko pestovateľná a často sa vyskytuje v stredozemských kuchyniach.

Rukola podporuje zdravé trávenie, chráni zrak, bojuje proti rakovine, zlepšuje zdravé srdce, je protizápalová, udržuje zdravé tehotenstvo, posilňuje imunitu.

 

Autor: Renáta

15. 4. 2024

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia