Kategórie
 
 
 
 
 

KOMPOST - od založenia až po plnohodnotné hnojivo

Blog
10.08.2023

Kompost je organický materiál, ktorý vznikol ako výsledok kompostovania. Pri kompostovaní sa rozloží kuchynský a záhradný odpad na kvalitné a plnohodnotné hnojivo bohaté na živiny, ktoré sa využíva na obohatenie pôdy v záhrade alebo pri pestovaní rastlín.

Benefity ktoré prináša kompostovanie:

1. znížite množstvo vyprodukovaného odpadu, ktoré by inak skončilo na skládkach.

2. ušetríte pri kúpe nového hnojiva

 

 

1. Výber miesta

Ideálne miesto pre kompostér je polotieň, pod stromami. Stromy chránia v lete kompost pred priamym slnkom, naopak cez zimu doprajú kompostu slnečné svetlo a teplo, vďaka čomu pokračujú biologické procesy, ktoré čiastočne prebiehajú aj v zimnom počasí. Dôležité je, aby na mieste kde postavíte kompostér, nestála pri daždivom počasí voda. Kompost by bol príliš mokrý a začal by hniť. Taktiež by nemal byť ďaleko od domu ani od záhradky. Správne založený a udržiavaný kompost nesmrdí.

To aký kompostér si vyberiete, či už to bude drevený, pletivový, plastový, doma vyrobený alebo kupovaný necháme na Vás. Pri výbere dbajte na to, aby svojou veľkosťou zodpovedal vašim potrebám. V plastových kompostéroch prebieha proces kompostovania najrýchlejšie, keďže jeho steny udržujú vyššiu teplotu a stabilnú vlhkosť.

Dobrá rada: Snažte sa, aby kompostér bol uzatvorený, inak sa môže stať, že ho začnú navštevovať a prehľadávať rôzne zvieratá.

 

 

2. Založenie kompostu

Ideálne obdobie na založenie kompostu je jeseň. V tomto období vzniká väčšina záhradného odpadu. Na mieste, kde bude stáť kompostér vyhĺbte zeminu do hĺbky asi 15 cm. Pri hlinitej pôde nasypte vrstvu piesku, pri piesčitej pôde dajte vrstvu hlinitej pôdy. Táto vrstva bude slúžiť ako drenážna vrstva. Na túto vrstvu môžete položiť pletivo, aby sa vám do kompostéra nedostali myši a krtkovia.

                "Kompostovanie potrebuje teplo, vzduch a vlhkosť."

 

Prvá vrstva pri zakladaní kompostu je hnedá vrstva. Môžete použiť postrihané konáre, podrvené zvyšky stromov, slamu. Táto vrstva bude kompost prevzdušňovať a zabezpečí odtok prebytočnej vody.

Druhá vrstva je zelená vrstva ako je tráva, burina, zvyšky kuchynského bioodpadu... Každá vrstva by mala mať výšku 10 – 20 cm. Nezabudnite každú vrstvu primerane poliať (jednotlivé vrstvy nesmú byť príliš premočené) a môžete použiť aj prípravok „Urýchľovač kompostu“. Je to zmes enzýmov, ktoré urýchľuje rozkladanie organických látok v kompostoch.

Striedaním hnedej a zelenej vrstvy zabezpečíte prúdenie vzduchu v komposte a taktiež odtekanie vody. Výška vrstiev by mala byť maximálne 1,5 m. Ak pridáte viac čerstvého bioodpadu, odporúčame kompost vždy poprehadzovať, zabezpečíte tak dostatok vzduchu a tým aj rýchlejší rozklad. Kompost premiešajte aj vtedy, keď sa vám zdá, že začína zapáchať.

Ak všetky procesy v kompostovaní prebiehajú správne, teplota na 2. – 3. deň stúpne na 40 – 60 °C a udrží sa niekoľko týždňov.

Do úplne prvého založeného kompostu nepridávajte cibuľu ani cesnak, pretože odpudzujú dážďovky. A tie zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v celom procese kompostovania.

 

  • Čo ak kompost zapácha?

Kompost si vyžaduje správny pomer hnedých a zelených materiálov. Kompost je s najväčšou pravdepodobnosťou príliš mokrý. Treba pridať viac suchej zložky, čiže hnedý odpad. A taktiež kompost treba poprehadzovať, aby ste zabezpečili prísun vzduchu. Preto je potrebné pri dlhodobých dažďoch kompostér prikryť, inak naberie veľa vody, ktorá môže spôsobiť hnilobné procesy a kompost začne zapáchať.

  • Čo ak je kompost veľmi suchý?

Pridajte do kompostu zelený odpad a môžete aj trochu vody. Kompost by mal mať optimálnu vlhkosť. Voda by nemala vytekať, naopak kompost by mal byť ako špongia. Po stlačení by sa malo objaviť pár kvapiek vody.

3. Hotový kompost

Kedy viem že môžem kompost začať používať?

Kvalitný a vyzretý kompost získate po 9 – 12 mesiacoch. Hotový kompost má tmavú farbu, má zemitú vôňu a má drobivú konzistenciu.

Ak si stále nie ste istý, vyskúšajte test klíčivosti. Misku naplňte preosiatym kompostom a nasypte naň rýchlo klíčiace semená ako je žerucha, reďkovka...Ak sa Vám viac ako 80% semien ujme a narastú, Váš kompost je pripravený na použitie.

 

Ako sa postarať o kompost v zime

Proces kompostovania sa v zimnom počasí výrazne spomalí. Ak máte otvorený kompost, tak ho prekryte. Ak teplota vzduchu klesne pod 10 ºC, kompost už neprevzdušňujte, inak by z neho uniklo potrebné teplo. Aj v zime by mal mať kompost dostatočnú vlhkosť. Zistíte to jednoducho, zo stredu kopy odoberte kompostový materiál a postláčajte ho v ruke. Ak z neho nevyteká voda a zostáva kompaktný má správnu vlhkosť.

 

Autor: Renáta

11.08.2023

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia