Kategórie
 
 
 
 
 

Jar v záhrade

Blog
11.07.2019

Jar je oficiálne už tu a každý záhradkár vie, že s príchodom tohto obdobia sa treba o záhradu dostatočne postarať.

Pôda, stromy, okrasné ale i úžitkové kríky a v neposlednom rade aj trávnik potrebujú našu ruku, aby opäť ukázali svoju krásu a priniesli nám úžitok ale i potešenie.

 

Pôda je po zime uľahnutá a preto je dôležité pôdu skypriť a prihnojiť kvalitnými hnojivami. Aj keď začíname s výsadbou niektorých plodín už v marci, ani aprílovou nič nepokazíme. 

Na jar tiež skontrolujeme naše črepníkové kvety. Dobré je, ak ich presadíme do nových nádob. Takto im dodáme nový substrát plný živín a zároveň skontrolujeme korene rastlín.

 

 

Stromy potrebujú tiež našu starostlivosť.

Vo februári sa odporúča urobiť jarný rez starým stromom. Mladé stromčeky orežeme až v marci. Vďaka týmto rezom sa Vám strom odvďačí krásnou úrodou. Apríl je tiež ideálny na štepenie a preštepovanie ovocných drevín.

Nesmieme zabudnúť ani na úžitkové a okrasné kríky. Aj tie si zaslúžia rez či už na omladenie alebo prestrihanie, prípadne len vystrihanie suchých častí.

 

 

Aj náš trávnik potrebuje po zime znova zazelenať. 

Prvým krokom čo musíme urobiť je vyhrabať suchú trávu a staré lístie. Toto je veľmi dôležitý krok, aby sa ku koreňom trávy mohol dostať vzduch a voda.

Každému trávniku veľmi pomáha prevzdušňovanie či vertikutácia. Veľa ľudí tento krok zanedbáva a potom nemôžu očakávať, že ich trávnik nie je tak krásny ako by si priali. Ak nám ostali odumreté alebo inak poškodené miesta, nanovo ich vysejeme.

Ďalším dôležitým krokom po zime je prihnojenie trávnika. Na jarné hnojenie odporúčame použiť viaczložkové hnojivo s obsahom základných živín N, P, K, obohatené o stopové prvky železo a horčík. Trávnik bude hustý a bude mať krásne sýto zelenú farbu.

Nesmieme však zabudnúť na pravidelné kosenie, prihnojovanie a pravidelné zavlažovanie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia