Kategórie
 
 
 
 
 

Predjarný postrek - dôležité ošetrenie ovocných a okrasných drevín proti prezimujúcim škodcom

Blog
24.02.2023


Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Predjarný postrek patrí medzi dôležité ošetrenia ovocných stromov a drevín. Slúži na ničenie škodcov prezimujúcich v štrbinách kôry a na konároch stromov.

Sú to predovšetkým vošky, roztoče a roztočce, štítničky, puklica slivková, puklice, méra jabloňová, piadivky a pod.

Ošetrenie treba aplikovať až po vypučaní stromov, najneskôr však tesne pred kvitnutým. V období kvitnutia stromov už nestriekajte.

Teplota by sa mala pohybovať okolo 12 - 15 °C. Účinok insekticídu sa prejaví rýchlejšie pri vyššej teplote, keďže jednotlivé štádiá škodcov intenzívnejšie dýchajú.

Postrek pôsobí na škodcov ako dotykový a požerový jed, olejová zložka zas pokryje larvy a vajíčka, čím zamedzí prístup vzduchu, dôsledkom čoho hynú.

Postrek treba urobiť za bezvetria a mal by byť výdatný a dôkladný. Po dobu aspoň dvoch hodín nesmie pršať. Pre väčšiu odolnosť voči zmytiu dažďom používajte zmáčadlá.

Ideálny čas je pred východom alebo po západe slnka, v tomto čase je včelstvo v úľoch.

Predjarným postrekom nešetrite. Konáre aj kmeň dôkladne zmáčajte postrekovou látkou, čím zabezpečíte, že sa postrek dostane do všetkých záhybov v kôre.

Včasným zásahom a správnou aplikáciou môžete predísť veľkému množstvu hubových chorôb a zároveň eliminujete nežiaducich škodcov ešte pred ich rozmnožením.

 

Postreky vhodné na predjarné ošetrenie:

Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!

Predjarný postrek - postrek obsahuje účinné látky mero stefes a karate zeon 5 cs. Insekticídna zložka ničí škodcov priamo ako dotykový a dýchacjí jed, olej vytvra na povrchu ošetrených drevín súvislý film, ktorý bráni vajíčkam a larvám v dýchaní a hynú.

 

BIO postreky

Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!

Boroil a FerrumOil - obsahuje prírodné mastné kyseliny a terpény, a tie zaisťujú priľnavosť a rovnomerné nanesenie hnojiva na listovú plochu. Zároveň zabraňujú napadnutiu rastliny cicavými a žravými škodcami a účinkuje proti múčnatke.

Sulka - obsahuje vysoké množstvo polysulfidickej síry, ktorá potláča výskyt pôvodcov hubových chorôb (hlavne múčnatky) a tiež obmedzuje výskyt niektorých živočíšnych škodcov.

 

Lepové dosky

  Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!Pre náhlad obrázku kliknite na obrázok!

slúžia na sledovanie a znižovanie škodlivého hmyzu na ovocných stromoch. Zavesia sa pomocou drôtika priamo na rastlinu tesne pred kvitnutím. Vďaka svojej farbe dosiek prilákajú škodcov. Je to jeden zo spôsobov, ako viete ochrániť kvety pred poškodením a tak zamedziť škodám na budúcej úrode. Ich výhodou je, že zachytávajú iba škodlivý hmyz ktorý sa orientuje farbou, užitočný hmyz na farbu nereaguje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia