Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa zbaviť mravcov

Blog
21.06.2023

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade, skleníku, na ovocných stromoch či v dome alebo byte.

Už vás nebaví, že mravce okupujú váš dom či byt, napadajú zeleninu v záhrade či skleníku alebo vaše ovocné stromy? Aj keď je prítomnosť tohto fascinujúceho hmyzu prirodzená a prispieva k rovnováhe životného prostredia, mravce sa môžu stať problémom, keď sa začnú objavovať vo veľkom počte.

V tomto článku vám poskytneme niekoľko tipov a rád, ako sa zbaviť mravcov raz a navždy. Ale predtým, než sa ponoríme do riešení, pozrime sa na niekoľko zaujímavých faktov o mravcoch, ktoré ste možno nevedeli.

Vedeli ste, že na svete existuje viac ako 12 000 druhov mravcov? Alebo, že niektoré amazonské mravce majú bolestivé bodnutie, ktoré je porovnateľné so strelením guľkou? My sme však na Slovensku, a preto možno zaujímavejší pre nás bude fakt, že mravce patria k jedným z najdlhšie žijúcich hmyzov. A tiež k jedným z najsilnejších, nakoľko tento malý tvor unesie až 50-násobok svojej telesnej hmotnosti.

Možno ste vedeli, že mravce nemajú uši a niektoré ani oči. Ako sa teda pohybujú? Len na základe toho, že cítia vibrácie a zanechávajú feromóny. Čítajte ďalej a objavte s nami najúčinnejšie spôsoby, ako sa zbaviť mravcov raz a navždy.

 

Ako sa možno zbaviť mravcov v záhrade ekologicky?

Zoberte kypriaci prášok a zmiešajte ho s kajenským korením. Nasypte túto zmes do otvorov alebo vchodov, odkiaľ vyliezajú mravce. Táto zmes by mala pôsobiť, ako otrava a ak ju mravce donesú až ku kráľovnej, má veľkú šancu zahubiť ju.

Môžete však použiť aj mix droždia s medom. Med mravce priláka svojou sladkou chuťou a po jeho zjedení droždie začne kysnúť v ich ústrojenstve, a to ich zničí. To isté platí pre kráľovnú. Tento mix umiestnite v malých nádobkách k pozemným vchodom mravcov do ich mraveniska.

Mäta je bylinka, ktorej sa mravce pre svoju výraznú arómu radšej vyhýbajú. Stačí ju preto vysadiť okolo záhona či stromov a kríkov a mravce by sa týmto miestam začnú vyhýbať. Nezbavíte sa ich síce úplne, ale budete mať dostatok byliniek na vynikajúci čaj!

 

Ako sa možno zbaviť mravcov v záhrade chemicky?

Ak si mravce svoje mravenisko vytvorili napríklad priamo na trávniku, môžete najskôr trávnik pokosiť, potom mravenisko zaliať vriacou vodou a následne použiť chemické prostriedky. Na mravce sa odporúča striekať tieto prípravky buď skoro ráno, alebo neskoro popoludní, keď sú najviac aktívne.

Chemické prípravky na mravce obsahujú rôzne chemické zlúčeniny, ktoré mravcom škodia a okamžite ich tak zničia. Je ich možné zakúpiť vo forme spreja, postreku alebo ako pasce či návnady. Pri aplikácii chemických postrekov si treba dať pozor, pretože môžu byť škodlivé ako pre človeka, tak pre zvieratá. Spozornieť by preto mali najmä rodičia malých detí a majitelia domácich miláčikov.

Ako sa zbaviť raz a navždy mravcov v skleníku

Hemží sa váš skleník mravcami? Ak sa vám mravce nasťahovali do skleníka, pravdepodobne si tam našli jedlo, ktoré im skutočne chutí. Preto je možno na mieste otázka: čo mravce v skutočnosti jedia?

Mravce sú všežravé, nie sú prieberčivé, ale najviac si pochutia na sladkom. Dospelé mravce vedia prijímať iba potravu v tekutom stave. A to je dôvod, prečo vyhľadávajú predovšetkým nektár z kvetov alebo skutočnú mravčiu pochúťku - medovicu z vošiek. Aké sú teda pravdepodobné dôvody, prečo sa mravce ukázali na prahu vášho skleníka?

  • V skleníku ste už mali vošky a sekrét z nich prilákal mravce do jeho vnútra
  • Mohlo sa však stať, že mravce samotné si do skleníka priniesli vošky a rozniesli ich po rastlinách, čím si vytvoria akúsi „farmu“ a pri nedostatku jedla môžu chodiť tieto vošky „dojiť“
  • Alebo jednoducho máte v skleníku niečo neodolateľne sladké, ako rôzne kvety a nektár z nich je pre mravcov ozajstná lahôdka

Svoj skleník môžete chrániť aj tým, že okolo neho vysádzate bylinky, ktoré mravce nemajú radi a cez ktoré do skleníka nepreniknú. Patrí medzi ne napríklad levanduľa, mäta, rozmarín, tymián, bazalka, cesnak, cibuľa či oregáno.

Ak už mravce máte v skleníku, tak v prípade že v skleníku máte zavedenú aj elektrinu, môžete použiť aj lapače hmyzu, resp. ultrazvukové odpudzovače škodcov. Tie spôsobujú jemné vibrácie zeme a mravce vyháňajú. Účinným spôsobom, ako sa zbaviť mravcov v skleníku, je výplach vodou. Stačí pravidelne prelievať mraveniská a cestičky, dajte však pozor, aby ste si nevyplavili rastliny.

 

Ako sa zbaviť mravcov na ovocných stromoch

použite kriedu. Ak rozotriete (rozdrvíte) kriedu na kôru stromu (popíšete ňou strom), vytvorí sa pre mravce prekážka, ktorá ich zastaví a zamedzí im dostať sa na ovocie. Jednoducho treba naniesť kriedu v pásme okolo kmeňa. Tá sa prilepí na mravce, ten sa nedokáže poriadne uchopiť a bude padať zo stromu. Pomôcť si môžete aj fóliou, pretože pre mravce je veľmi ťažké prejsť po klzkom povrchu. Proste sa zošmyknú na zem a spadnú. Vyššie ako im povolíte sa nedostanú.

 

Ako sa zbaviť mravcov v dome či byte

V podstate platí niekoľko zásad. Nenechávajte na stole ani kuchynskej linke žiadne otvorené potraviny, ktoré by mravce mohli prilákať. Mravcom nerobí problém vyliezť po nohe stola alebo hladkých dvierkach kuchynskej linky.

Potraviny odkladajte do uzatvárateľných nádob. Ak máte malé deti, ktoré trúsia po podlahe omrvinky, často zametajte alebo vysávajte. Podobné opatrenia platia aj pre uskladnenie potravín v komore. Ak sa mravce dostanú k vašim zásobám, sú schopné prehryznúť aj papier. A preto platí: bezpečne odpracte všetky potraviny alebo ich zvyšky, ktoré mravce lákajú.

Odsledujte ich cestičky a narušte ich. To je rada číslo dva. Mravce sa spoliehajú predovšetkým na čuchové stopy, ktoré zanechali ich „kolegovia“. To je dôvod, prečo sa po domácnosti zvyčajne pohybujú v pásoch, po overených chodníčkoch a komunikujú medzi sebou tykadlami. Pravidelné umývanie podláh silnejším octovým alebo citrónovým roztokom spoľahlivo zničí ich vybudované cestičky.

Potom prichádza na rad rada číslo tri: vypátrajte miesto, skadiaľ mravce hojne vychádzajú. Môže ísť o malú štrbinku v murive alebo v dlažbe či v obklade na stene. Skontroluje aj miesta parapetnými doskami a izoláciu okolo okien. V tom lepšom prípade je sídlo kolónie vonku, v tom horšom si vytvorili kolóniu priamo v dome či byte (stena, podlaha).

No a rada č.4 znie: nachystajte prírodné alebo chemické pasce. Je nevyhnutné proti mravcom zakročiť. Možností je hneď niekoľko. Buď im na miesta častého pohybu dáte aromatické potraviny, ktoré ich odpudzujú alebo nachystáte nástrahy, ktoré si zanesú “domov” a zneškodnia aj ďalších mravcov, ideálne kráľovnú. Metódy a spôsoby môžete kombinovať z textu vyššie.

fakt je, že mravce sú v tomto ohľade poučiteľné. Ak vyhodnotia vašu domácnosť – váš byt alebo dom ako niečo čo ich neláka alebo dokonca ako nebezpečný, máte šancu sa mravcov zbaviť.  

 

Blog uverejnil: Juraj

21.6.2023

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia