Kategórie
 
 
 
 
 

Výsadba ovocných stromov na jeseň

Blog
08.09.2023

Ideálne obdobie pre úspešnú sadbu

Jeseň je obdobím prechodu, keď stromy zhadzujú listy a pripravujú sa nadchádzajúcu zimu. Je to však aj ideálny čas na to, aby ste sa výsadbou ovocných stromov.

V tomto článku preskúmame, prečo je jeseň ideálnym obdobím na výsadbu ovocných stromov a poskytneme vám presvedčivé dôvody na založenie ovocného sadu v tomto farebnom a prechodnom ročnom období.

1. Tie pravé podmienky pre pôdu

Jedným z hlavných dôvodov na výsadbu ovocných stromov na jeseň sú priaznivé pôdne podmienky. Po dlhom a horúcom lete je pôda ešte teplá, čo umožňuje novovysadeným stromom zakoreniť sa ešte pred príchodom zimného chladu. Teplá pôda podporuje rast koreňov, zatiaľ, čo teplota vzduchu je miernejšia, čím sa znižuje stres stromov.

2. Dostatočná vlhkosť

Jeseň zvyčajne prináša pravidelnejšie zrážky a chladnejšie teploty znižujú riziko odparovania vlahy. Táto kombinácia faktorov zabezpečuje, že novovysadené ovocné stromy majú prístup k vlahe, ktorú potrebujú na prosperitu, bez nadmerného tepla a stresu zo sucha, ktoré môžu prevládať v lete.

3. Znížená transpirácia

Počas jesene ovocné stromy sa pripravujú na zimu. To znamená, že aktívne nerastú a ich potreba vody sa výrazne znižuje. Výsadba na jeseň využíva toto prirodzené spomalenie rastu, znižuje riziko šoku z presadenia a umožňuje stromu venovať viac energie na rozvoj koreňov.

4. Zakladanie pred zimou

Výsadba na jeseň dáva ovocným stromom náskok. Tým, že im umožníte vytvoriť koreňový systém pred príchodom tuhej zimy, zvýšite ich šance na prežitie a intenzívny rast na jar. Založené koreňové systémy majú lepší prístup k živinám a vode, čo z dlhodobého hľadiska vedie k zdravším a produktívnejším stromom.

5. Ochrana proti chorobám a škodcom

Jesenná výsadba pomáha aj pri boji s chorobami a škodcami. Mnohí škodcovia a choroby, ktoré postihujú ovocné stromy, sú na jeseň menej aktívni, čím sa znižuje riziko napadnutia alebo infekcie. Stromy tak majú zdravší štart a znižuje sa potreba chemického ošetrenia.

6. Jarná úroda

Hoci sa to môže zdať protichodné, výsadba na jeseň znamená, že budete odmenení ovocím v budúcich jarných a letných sezónach. Ak dáte ovocným stromom čas, aby sa cez zimu prispôsobili pôde, pripravíte si pôdu pre bohatú úrodu v nasledujúcich rokoch.

 

Výsadba ovocných stromov na jeseň je strategický a prospešný počin. Vďaka priaznivým pôdnym podmienkam, dostatočnej vlhkosti, zníženej transpirácii a možnosti vytvoriť silný koreňový systém budú mať vaše ovocné stromy pevný základ pre roky rastu a produktivity.

Túto jeseň zvážte založenie alebo rozšírenie ovocného sadu a v nasledujúcich sezónach si budete môcť vychutnať odmenu za svoju prácu, keď vaše stromy budú prekvitať a prinášať chutné ovocie.

 

Hnojivo na ovocné stromy,  Mykorhýzna huba pre rozvoj koreňového systému Lisovaný substrát v kompaktnom balení na sadienie stromčekov

Autor: Juraj

8.9.2023

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia