Kategórie
 
 
 
 
 

Zber dažďovej vody, veľká úspora pri zavlažovaní

Blog
25.07.2023

V dnešnej dobe si čoraz viac ľudí uvedomuje dôležitosť dažďu a dažďovej vody. Najmä pri neustálom zdražovaní a letných suchách je závlaha neoddeliteľnou súčasťou záhradkárstva.

Vysoko úsporné a ekologické riešenie je zber dažďovej vody, čo znižuje dopad na životné prostredie v podobe ušetrenej vody. Pre toto riešenie sú ideálne sudy na dažďovú vodu.

Čo sú sudy na dažďovú vodu?

Sud na dažďovú vodu je zberač dažďovej vody, ktorý slúži na jej uskladňovanie. Štandardne dažďová voda spadne na strechu a namiesto, aby smerovala ďalej do kanalizácie ju pomocou odkvapu ju zachytíme do suda. To nám ponúka vodu využiť na rôzne nekonzumné účely. Čím zároveň znižujeme účet za obecnú vodu...

Hlavné výhody nádob na dažďovú vodupripojenie sudu na odkvapovú rúru

  • Úspora obecnej vody: Uskladnením dažďovej vody do nádob môžete výrazne znížiť svoju závislosť od obecnej vody na nekonzumné účely, ako sú (záhradkárčenie, závlaha rastlín a kvetov alebo umývanie áut. To priamo prispieva ku šetreniu vodou, najmä v oblastiach, kde je jej nedostatok.
  •  Ekonomické úspory: Zber dažďovej vody prináša zjavné ekonomické výhody. Nižšia spotreba vody z mestských zdrojov znamená nižšie účty za vodu, takže z dlhodobého hľadiska ide o nákladovo efektívnu investíciu.
  • životné prostredie: Zber dažďovej vody zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní odtoku dažďovej vody, ktorý môže spôsobovať eróziu, podmytie a záplavy. Odvádzaním dažďovej vody pred jej dopadom na zem pomáha regulovať odtok a znižuje tlak na kanalizáciu.
  • Zdravé rastliny a pôda: Dažďová voda je prirodzene mäkká a neobsahuje chlór a iné chemikálie, takže je vhodnou voľbou na zavlažovanie rastlín. Vyživuje pôdu, podporuje rast rastlín.

 

Správny výber sudu na dažďovú vodu       

Pri vyberaní je potrebné zvážiť niekoľko faktorov

1. Kapacita: Vyberte si vhodnú kapacitu a veľkosť pre vaše potreby. Malý objem sudu na dažďové vodú spôsobí rýchlejšiu spotrebu vody pre veľkú plochu. Naopak objemné sudy môžu svojimi rozmermi prekážať.

2.Materiály: Sudy prevažne vyrábajú z plastu, dreva alebo recyklovaných materiálov. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, preto zvážte faktory, ako je trvanlivosť a estetika. Momentálne ponúkame len sudy vyrobené z plastu.

3. Potrebujete kryt poprípade filter? Ak áno vyberte si sud na dažďovú vodu s krytom. Kryt zabraňuje vniknutiu nečistôt, ako sú listy. Zatiaľ, čo filter zachytáva menšie častice. Ponúkame aj možnosť dokúpenia sady pre dažďové vody, ktorá obsahuje, aj filtre.  

Inštalácia a údržba

  • Umiestnite sud na dážď pod zvody zo strechy. Uistite sa, že je umiestnený na rovnom, stabilnom povrchu, aby sa zabránilo jeho pádu. Pre vyšší tlak a pevné umiestnenie odporúčame prikúpiť aj špeciálny stojan pre sudy.
  • Pripojte na odkvapový žľab k sudu na dažďovú vodu pomocou zberača dažďovej vody.
  • Sud môžete pomocou konektoru napojiť na záhradnú hadicu pre jednoduché zavlažovanie. Možnosťou je aj nainštalovať ventil, ktorý funguje ako klasický kohútik.
  • Pravidelná údržba je dôležitá pre zachovanie dlhej životnosti. Pravidelne kontrolujte sud na dážď či sa v ňom nenachádzajú nečistoty, blato a známky opotrebovania. Sudy a nádrže čistite podľa potreby, aby sa zachovala kvalita vody.

Záver

Sudy na dážď nie sú len praktickým doplnkom vášho pozemku, ale aj hmatateľným spôsobom, ako prispieť k väčšiemu cieľu dlhodobého hospodárenia s vodou. Sud na dážď je príkladom toho, ako môžu mať zdanlivo malé činnosti obrovský vplyv do budúcnosti.

 

autor: juraj

25.7.2023

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia