Kategórie
 
 
 
 
 

Sprievodca pestovaním čili papričiek

Blog
20.12.2023

Užitočné rady a zaujímavosti o čili papričkách, ktoré ste nevedeli

Čili papričky sa vďaka svojej ohnivosti a rozmanitým chutiam stali základom kuchýň po celom svete. Či už ste kulinársky nadšenec, ktorý chce dodať svojim jedlám pikantný nádych alebo ambiciózny záhradkár, ktorý hľadá užitočnú výzvu.

Pestovanie čili papričiek doma môže byť uspokojivou a príjemnou skúsenosťou. V tejto komplexnej príručke sa venujeme základným krokom úspešného pestovania čili papričiek, od výberu správnych odrôd až po zber domácej úrody.

1. Výber správnych odrôd:

Chilli papričky sú dostupné v širokej škále tvarov, veľkostí, farieb a stupňov pálivosti. Predtým, ako začneme s pestovaním čili papričiek, zvážime svoje chuťové preferencie. Medzi obľúbené odrody pre začiatočníkov patria Jalapeños, Anaheim a Poblano, ktoré ponúkajú miernu úroveň pálivosti a dobre sa prispôsobujú rôznym podmienkam pestovania. Pre tých, ktorí túžia po väčšej intenzite, môžu byť atraktívne možnosti ako Habanero, Cayenne alebo Scotch Bonnet.

Štipľavosť sa meria v Scovilleho jednotkách - Scoville heat units SHU (Scovilleho jednotky pálivosti) Čistý kapsaicín obsahuje 16 miliónov SHU, čo je najvyššia možná hodnota.

Stupnica má 5 úrovní štipľavosti:Košík s čili paprikami

2. Klíčenie semien:

Začneme klíčením semien v interiéri. Zvyčajne sa to trvá 6-8 týždňov pred posledným očakávaným mrazom vo vašej oblasti. Semená zasadíme do jiffov alebo malých kvetináčov na zakoreňovanie s použitím substrátu na papričky na zakladanie semien. Ak Udržiavame teplé a vlhké prostredie a zabezpečíme tak semenám dostatok svetla na zdravé klíčenie. 

3. Presádzanie a starostlivosť o vonkajšie prostredie:

Po pominutí mrazov presadíme sadenice čili papričiek na ich trvalé vonkajšie miesto. Vyberieme slnečné miesto s dobre výživnou pôdou. Čili papričkám sa darí v mierne kyslejneutrálnej pôde. Rastliny rozmiestnime podľa odporúčanej vzdialenosti od 35 do 55 cm, aby predišlo chorobám a tieneniu listov. Pri vyšších rastlinách odporúčame použiť oporu rastlín.

Rastliny neustále zalievajme, udržiavajme pôdu rovnomerne vlhkú, ale nie premočenú. V tomto kroku odporúčame použitie vyváženého hnojiva alebo hnojiva špeciálne určeného pre papriku, aby sme zabezpečili potrebné živiny počas celého vegetačného obdobia.

Hlavné výhody čili papričiek:Chilli con carne obľúbený pokrm, ktorí môžete pripraviť z vašich vypestovaný čili papričiek

  • Čili papričky sú silným zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém. Ďalej obsahujú aj vitmíny  A, B, E a K.
  • Kapsaicín preukázateľne podporuje metabolizmus a podporuje spaľovanie tukov.
  • Látka kapsaicín môže pomôcť znížiť krvný tlak tým, že podporuje vazodilatáciu, rozšírenie ciev.

4. Škodcovia a choroby:

Treba si dávať pozor na bežných škodcov, ako sú vošky alebo roztoče. Insekticídne prípravky ako magnicur. Okrem toho, striedanie plodín a dostatočné rozostupy medzi rastlinami môžu znížiť riziko hubových chorôb.

5. Zber úrody:

Najdôležitejšoiu časťou pestovania čili papričiek je nepochybne zber. Papriky môžete zbierať v rôznych štádiách zrelosti, od zelených až po úplne zrelé, v závislosti od vašich preferencií. Na zber papričiek používajte nožnice alebo záhradnícke nožnice, pričom ich radšej odstrihnite z rastliny než, aby ste ich ťahali, čo by mohlo poškodiť stonky.

Pestovanie čili papričiek je obohacujúca činnosť, ktorá vám umožní vychutnať si živé chute a štipľavosť týchto všestranných plodov. Výberom správnych odrôd, správnou starostlivosťou a ostražitosťou voči škodcom a chorobám môžeme vypestovať bohatú úrodu.

Vyhrňme si, teda rukávy, vezmime si záhradnícke náradie a vydáme sa na cestu pestovania vlastných ohnivých plodov!

autor: juraj

21. 12. 2023

Usušené čili papričky zavesené a pripravené na konzumáciu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia