Kategórie
 
 
 
 
 

Prvé jarné postreky v záhrade

Blog
13.03.2024

prvé jarné postreky v záhradeJarné postreky sú kľúčovým krokom pre udržanie zdravých rastlín. Správne aplikované postreky môžu chrániť rastliny pred škodcami a chorobami, čo je v tomto období často nevyhnutné.

Je dôležité vybrať vhodné postrekové látky a sledovať odporúčané dávky, aby sa minimalizovali negatívne účinky na životné prostredie a užitočné organizmy. Jarné postreky sú nielen preventívnou opatrnosťou, ale aj prostriedkom na podporu zdravého rastu a bohatého úrodného obdobia.

Jarné postreky sa často aplikujú na ovocné stromy, ako sú jablone, hrušky, broskyne, marhule, ríbezle a rastliny, ktoré sú náchylné na rôzne choroby ako sú huby a plesne a rôznych škodcov.

Je dôležité pravidelne monitorovať záhradu a identifikovať potencionálne problémy, aby sme mohli včas zasiahnúť a chrániť rastliny pred možnými hrozbami. V tomto nám veľmi vie napomôcť „Atlas chorôb a škodcov“.

Predjarný postrek ovocných stromov a drevín

Predjarný postrek ovocných stromovpatrí medzi dôležité ošetrenia ovocných stromov a drevín. slúži na ničenie škodcov prezimujúcich v štrbinách kôry a na konároch stromov.

sú to predovšetkým vošky, roztoče a roztočce, štítničky, puklica slivková, puklice, méra jabloňová, piadivky a pod.

ošetrenie treba aplikovať až po vypučaní stromov, najneskôr však tesne pred kvitnutým. v období kvitnutia stromov už nestriekajte.

teplota by sa mala pohybovať okolo 12 - 15 °c. účinok insekticídu sa prejaví rýchlejšie pri vyššej teplote, keďže jednotlivé štádiá škodcov intenzívnejšie dýchajú.

postrek pôsobí na škodcov ako dotykový a požerový jed, olejová zložka zas pokryje larvy a vajíčka, čím zamedzí prístup vzduchu, dôsledkom čoho hynú.

 

Prípravky: Predjarný postek, mospilan 20SP

Bio prípravky: bor oil, ferrum oil, Sulka

Kučeravosť broskýň

kučeravosť broskýňJe ochorenie, ktoré môže ovplyvniť listy a plody broskýň. Je spôsobené hubou Taphrina deformans. Daždivé počasie pred pučaním a po vypučaní listov podporuje šírenie ochorenia. Jarné postreky sú dôležitým opatrením na prevenciu kučeravosti broskýň. Použitie postreku s meďnatými prípravkami na začiatku vegetačného obdobia pred rozvinutím listov pomáha v boji proti tejto chorobe. Dôležité je aj odstrániť postihnuté listy a plody, aby sa minimalizovalo šírenie ochorenia v záhrade.

Meďnaté prípravky: Cuproxat sc, Champion 50WP

Bio prípravky: Cuprotonic, Controlphyt Cu, Folicit, ImunoFol

 

Múčnatka na ovocných stromoch, kríkoch, rastlinách a zelenine

Múčnatka na ovocných stromoch, kríkoch, rastlinách a zelenineMúčnatka je ochorenie rastlín spôsobené hubou. Postihuje mnoho rôznych rastlín, vrátane stromov, okrasných rastlín a zeleniny. Na jar sa často prejavuje ako biely prášok na listoch a mladých výhonkoch. Aby ste predišli múčnatke, odporúča sa pravidelné postreky fungicídmi, ktoré sú efektívne proti tejto chorobe. Dôležité je začať s postrekmi ešte predtým, než sa múčnatka začne prejavovať, a pokračovať podľa odporúčaní a potreby daných rastlín.

Rovnako ako pri iných ochoreniach je vhodné monitorovať záhradu a pri prvých príznakoch okamžite konať.

 

Prípravky: sulfurus, Askon, Kumulus WG, Thiovit Jet

Bio prípravky: floravita sio, Folicit, Power of-K, Floravita coco

Ochrana ovocných stromov pred spálou

Ochrana ovocných stromov pred spálouMoniliová spála kvetov a výhonkov spôsobuje usychanie koncových výhonkov broskýň, marhúľ alebo višní. Postihuje nielen koncové výhonky ale i kvety a plody.

Je to hubové ochorenie. Na prevenciu spály sa odporúča pravidelný postrek fungicídu, ktorý obsahuje účinné látky proti tejto chorobe. Najlepšie je začať s postrekmi predtým, než sa príznaky ochorenia začnú prejavovať. Dodržiavanie odporúčaných dávok a postrekový rozvrh je kľúčové pre úspešnú ochranu marhúľ. Okrem toho odstránime postihnuté plody a listy, aby sa minimalizovalo šírenie spály v záhrade. Dôležité je aj zatierať rany balzamom, pretože tie môžu byť vstupnou bránou pre infekcie. Ochorenie prezimuje v pletivách rastlín, na raj sa vytvoria spóry, ktoré naštartujú rozvoj ochorenia.

 

Prípravky: Prolectus, Signum

Bio Prípravky: Chitopron, Controlphyt Cu

Jahody a Roztočík jahodový

Roztočík jahodový spôsobuje deformáciu a zakrJahody a Roztočík jahodovýpatenie listových srdiečok jahôd. Tento škodca prezimuje práve v mladých listoch v blízkosti srdiečka či v priamo v ňom.

Prvé ošetrenie sa robí v jarných mesiacoch v štádiu pučania listov jahôd, druhý postrek robíme pred začiatkom tvorby kvetných pukov. Okrem toho, udržiavame záhradu čistú, odstránenie suchých listov a kontrola roztočov v skorých štádiách môžu prispieť k prevencii a rýchlejšiemu zvládnutiu problému.

Prípravky: Ortus 5 sc

Mínerka v cibuľovinách

Mínerka v cibuľovináchmínerka  je drobná muška, ktorej kukly prezimujú v pôde. postrek treba urobiť na začiatku liahnutia lariev. Larvy vyhlodávajú chodbičky v podzemných častiach cibuľovej zeleniny. Keď už sa larvy vyliahnú – postrek je zbytočný. poškodené rastliny je potrebné odstrániť a zlikvidovať, aby sme zabránili vzniku druhej generácia. Keďže Mínerka má za rok až dve generácie.

Prípravok: Sanium ultra

Bio prípravok: Novaferm orion

Mach v trávniku

Mach v trávnikuBoj proti machu v trávniku si vyžaduje kombináciu preventívnych opatrení a aktívnej kontroly. Mach sa často objavuje v trávnikoch s nedostatočnou odtokovou schopnosťou pôdy, alebo v tieňových oblastiach. Aplikácia trávnych hnojív pre posilnenie rastlín pomôže zlepšiť hustotu trávy, čím sa minimalizuje priestor pre mach. Na trhu existujú aj špeciálne herbicídy určené na kontrolu machu v trávnikoch. Ich aplikácia by mala byť vykonaná podľa odporúčaní na obale a s ohľadom na bezpečnostné pokyny.

Prípravky: hnojivo proti machu Mach-stop, Floralon antimach, Florasin stopmach Fe

 

Zmáčadlá:

Použitie zmáčadla patrí v dnešnej dobe k neoddeliteľnej súčasti pri aplikácii postrekov alebo hnojív. Zmáčadlo zabezpečuje lepšiu priľnavosť aplikovanej látky na rastliny a zároveň sa znižuje zmývanie postreku pri zrážkach alebo pri polievaní rastlín na list.

SILWET STAR je zmáčadlo pre použitie s herbicídmi (prípravky proti burinám), fungicídmi (prípravky proti chorobám) a insekticídmi (prípravky proti škodcom).

AGROVITAL je zmáčadlo,  vhodné pre použitie s BIO prípravkami pre použitie s BIO herbicídmi, BIO fungicídmi, Bio insekticídmi.

 

Autor: Renáta

15. 3. 2024

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia