Kategórie
 
 
 
 
 

Letničky sú nenahraditeľnou súčasťou každej záhrady a exteriéru

Blog
14.05.2024

sadenie letničiekLetničky sú krásne kvety, ktoré skrášľujú záhrady, terasy a balkóny po celý rok. Majú svoje špeciálne miesto v srdciach záhradkárov a milovníkov kvetov počas sezóny. Svojou pestrou paletou farieb a rozmanitosťou tvarov prinášajú do každého priestoru dotyk krásy. Letničky nevyžadujú takmer žiadnu údržbu a v porovnaní s trvalkami sú lacnejšie.

Čo sú letničky?

Letničky sú kvety, ktoré nedokážu odolať chladným zimám a kvitnú len jednu vegetačnú sezónu. Sú to rastliny, ktoré sa zvyčajne pestujú zo semien alebo sadeníc. Mnohé z týchto druhov rastlín sa vysemeňujú, takže sa môžu objaviť aj v nasledujúcich sezónach.

Letničky sú neuveriteľne rozmanité a ponúkajú nekonečné možnosti pre dizaj záhrad a exteriérov. Sú vhodné nielen do kvetinových záhonov ale aj do kvetináčov, nádob, truhlíkovzávesných kvetináčov a košov, čím umožňujú kreatívne aranžovanie a zdobenie priestoru.

 

Ako sa starať o letničky?

letničkyAj keď sú letničky pomerne nenáročné na starostlivosť, vyžadujú si pravidelné zalievanie, hnojenie a odstraňovanie odkvitnutých kvetov pre podporu nového kvitnutia. Je dôležité tiež vyberať rastliny, ktoré sú vhodné pre konkrétne podmienky vašej záhrady, terasy a balkónov či už ide o slnečné alebo tieňové miesta.

Výhody pestovania letničiek

Pestovanie letničiek prináša nielen estetické potešenie, ale aj niekoľko ďalších výhod. Okrem toho, že prispievajú k celkovej kráse a atmosfére vonkajších priestorov, môžu tiež prilákať užitočné druhy hmyzu, ako sú včely a motýle, ktoré sú nevyhnutné pre opelenie a biodiverzitu.

Letničky sú nenahraditeľnou súčasťou každej záhrady a exteriéru. Ich krása a rozmanitosť prinášajú radosť a sviežosť do každého prostredia a preto sú obľúbenou voľbou pre ľudí po celom svete. So správnou starostlivosťou môžete vytvoriť úchvatné aranžmány a živé kvetinové koberce, ktoré budú pôsobiť krásne po celú dobu sezóny.

Ktoré letničky sú vhodné na slnečné miesta?

Letničky na slnko sú skvelou voľbou pre záhrady a terasy, ktoré majú dostatok slnečného svetla. Tieto kvety sú zvyčajne odolné voči teplu a majú radi priame slnečné svetlo. Patria sem:

muškáty letničky

 

Pelargónie (muškáty): Tieto tradičné kvety sú známe svojimi jasnými farbami a dlhým kvitnutím. Sú vynikajúcou voľbou pre slnečné záhady a terasy a majú rôzne odrody, vrátane závesných a stonkových.

petúnie letničky

 

Petúnie: Petúnie sú ďalšou obľúbenou voľbou pre slnečné miesta. Sú k dispozícii vo viacerých farbách a tvaroch.

šalvia letničky

 

Šalvia: Šalvia nie je len aromatická bylinka, ale aj krásna kvetina vhodná pre slnečné miesta. Jej kvety prilákajú ľudí aj hmyz.

cínie letničky

 

Cínie: Tieto farebné kvety majú rady dobre vetrané a slnečné miesta. Sú perfektných doplnkom k záhradným aranžmánom a kvetinových záhonov.

kosatec letničky

 

Kosatce: Kosatce sú štíhle kvety so sviežimi farbami a sú vhodné pre slnečné miesta s dobre odvodnenou pôdou.                                                      

ospeosperum letničky

 

Osteospermum: Trvalka, ktorá je v našich podmienkach pestovaná ako letnička. Často sa táto letnička vysádza v kombinácii s muškátmi alebo inými balkónovými kvetmi. Kvety sú v rôznych farbách a v noci, alebo za zlého počasia sa kvety zatvárajú.                           

železník verbena letničky

 

Železník (Verbena): je vysoko dekoračná a nenáročná letnička dostupná v rôznych farbách. Pravidelné zalievanie je kľúčom k úspešnému pestovaniu. Verbena patrí k stredne vysokým rastlinám, dorastá do výšky 20 – 40 cm.

papuľka letničky

                                                                                                                                                                                    Papuľka (Antirrhinum) je vysoká letnička, vhodná do záhonov. Kvitne rôznymi farbami a je vhodná k rezu kvetov do vázy. Papuľkám sa najlepšie darí počas jari a jesene, keďže obľubujú chladnejšie počasie.

aksamietnica letničky

                                                                                                                                                                           

Aksamietnica: V našich podmienkach sa pestuje ako letnička. Pestuje sa v okrasných záhradách, často je vysádzaná aj v zeleninových záhradách, kde odpudzuje škodcov. Kvitne od leta až do jesene, farba kvetov je od žltých, oranžových, hnedých až po kombináciu rôznych farieb.

nechtík letničky

 

Nechtík (Calendula): je obľúbená letnička, ktorá sa využíva aj ako liečivá rastlina. Krásne oranžové až žlté kvety vyniknú v každej záhrade. Kvitne od jari až do neskorej jesene.

krasuľka letničky

 

Krasuľka: letnička s krásnymi ružovými, fialovými a bielymi kvetmi. Kvitnutie podporíme odstraňovaným odkvitnutých kvetov. Je to nenáročná letnička kvitnúca počas celého leta.

kapucínka letničky

 

Kapucínka: je popínavá (ťahavá) liečivá rastlina, ktorá zaujme svojimi oranžovými, žltými či červenými kvetmi. Obľubuje slnečné miesta, a kvitne od mája až do neskorej jesene. Kapucínku netreba prelievať, obľubuje skôr suchšiu pôdu.lobelia letničky

 

Lobelia: Lobelia je ďalšou vhodnou voľbou pre slnečné miesta. Jej drobné kvety tvoria husté koberce a sú k dispozícii v modrých, bielych, fialových a ružových odtieňoch.                                                                                                                                                                                   

povojník letničky

                                                                                                                                                                                Povojník (Ipomoea): je rýchlo rastúca popínavá (ťahavá) bohato kvitnúca rastlina. Vyniká svojimi krásnymi kvetmi v rôznych farbách. Je vhodná na balkóny, alebo k plotom, po ktorých sa môže ťahať.

tunbergia čiernooka zuzana letničky

                                                                                                                                                                                                                 

Tunbergia krídlatá (Čiernooká Zuzana): je obľúbená popínavá (ťahavá) letnička, ktorá sa rýchlo rozrastá. Kvitne oranžovými, žltými až červenými kvetmi s čiernym stredom.

 

Pri pestovaní letničiek na slnečných miestach je dôležité zabezpečiť im dostatok vodypravidelné hnojenie, aby si udržali svoj svieži vzhľad a dlhé kvitnutie.

 

Ktoré letničky vysadiť do polotieňa a tieňa?

Pre záhrady a terasy s polotienistými miestami je dôležité vybrať letničky, ktoré dobre prospievajú v takýchto podmienkach. Tu je niekoľko skvelých možností:

begónia letničky

 

Begónie: Begónie sú vynikajúcou voľbou pre polotienisté a tieňové miesta. Sú k dispozícii vo viacerých farebných variantoch a majú pestré listy aj kvety.

nezábudky letničky

 

Nezábudky: Tieto kvety sú známe svojou schopnosťou kvitnúť aj v tieňových miestach. Majú jemné kvety vo farbách ako biela, ružová, červená a fialová.

fialka viola letničky

 

Fialka (Viola): Violy sú obľúbené rastliny, ktoré dobre rastú v polotienistých a tieňových podmienkach. Majú krásne farebné kvety a sú vhodné pre záhradné záhony aj kvetináče.

 fuchsie letničky

Fuchsie: Fuchsie sú kvety s dlhými zavesenými stonkami a farebnými kvetmi, ktoré sú vhodné pre polotienisté miesta.

koleus okrasná žihľava letničky

 

Koleus alebo okrasná žihľava: je odolná tieňomilná  letnička, ktorá Vás obdarí záplavou nádherne sfarbených listov. Farebné listy sú od červenej, cez oranžovú, žltú, zelenú až po fialovú a takmer vždy sú viacfarebné. Táto letnička obľubuje vlhké, výživné a priepustné pôdy.netýkavka letničky

                                                                                                                                                                      Netýkavka: je letnička, ktorá rozžiari tienisté miesta vašej záhrady. Pestuje sa v humóznej, výživnej a dobre priepustnej pôde. Netykavka neznáša vyschnutie zeminy, vtedy ihneď začína vädnúť. Kvitne od mája do októbra.

 

Autor: Renáta

15.5.2024

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia