ZEMIAKY minihľúzy Babylon 1,2kg stredne neskoré
ZEMIAKY minihľúzy Babylon 1,2kg stredne neskoré
Odroda babylon patrí k novším odrodám poloskorých zemiakov. Radí sa do varného typu BC. Odroda nevznikla štandartným šlachtením, ale ako podmutícia odrody agria. Táto mutácia bola zaujímavá a veľmi unikátna, že nadobudla vlastné meno a ochannú známku.
Odroda babylon sa vyznačuje svojou vysokou kvalitnou na spracovanie. Hľuzy sú jednotvárne s dlhooválnym tvarom. Majú žltú šupku s jemnými očkami a sýtožltou dužinou Chuťovou kvalitou je odroda Babylon porovnateľná s odrodou Agria. Jej chuťové vlastnosti vyniknú najmä pri spracovaní na hranolky, pri pečení, ale aj ako prílohový zemiak. Po uvarení je minimálne citlivá na tmavnutie.
ide o 1,2kg balenie, ktoré svojím šľachtením zodpovedajú 5kg baleniu zemiakov aj zozbieranou úrodou. je však vhodné ich nechať naklíčiť a podporiť hnojivom pre zemiaky.
Vegetačná doba: Poloskoré
Varný typ: BC
Stupeň množenia: AB
Farba dužiny: Sýto žltá
Farba šupy: Žltá
Odolnosť: Vírusové ochorenia, Pleseň zemiaková
Úžitkový smer: ChipsHranolky, Priamy konzum
Doba skladovateľnosti: Dlhodobá (viac ako 6 mesiacov)
Veľkosť triedenia: 28/35 35/55
rozdelenie zemiakov podľa varného typu
varný typ a - šalátové zemiaky. tieto zemiaky sú veľmi pevné, dobre držia svoj tvar a sú vhodné na varenie v šupke. nerozvárajú sa. zemiaky tohto typu sú ideálne taktiež na výrobu šalátov, pečenie, napríklad nakrájané na hranolky alebo plátky.
varný typ b - univerzálne prílohové zemiaky. tieto zemiaky sú vhodné do šalátov, na pečenie a taktiež na varenie a do polievok. je to typ zemiaku, s ktorým nič nepokazíte. občas mávajú tieto zemiaky mierne múčnatú štruktúru.
varný typ c - polomúčne zemiaky. tento typ obsahuje najviac škrobu a má múčnatú štruktúru. pri varení zemiaky zväčša zmäknú a skrehnú, čo je výhodou napr. pri výrobe zemiakového cesta. hodia sa taktiež na prípravu zemiakovej kaše, placiek, ale aj hranoliek.
varný typ d - tento typ zemiakov má veľmi múčnatú a hrubú štruktúru, ktorá sa rýchlo rozvára. vhodné sú, len ako surovina na výrobu zemiakovej kaše, zemiakového cesta a podobne.