ZEMIAKY minihľúzy Carerra 1kg veľmi skoré
ZEMIAKY minihľúzy Carerra 1kg veľmi skoré
Carrera je vysokoúrodná veľmi skorá odroda zemiakov. Je varný typ AB. Vyznačuje sa veľkými oválnymi hľuzami so žltou šupkou a žltou farbou dužiny. Počet hľúz pod trsom je nižší 8-9.
Sadivo je potrebné sadiť o 3-4 cm hlbšie ako zvyčajne, pretože Carrera zakladá hľuzy pomerne plytko v pôde. Odroda je pomerne citlivá na Sencor, po vzídení prípravok aplikujte v nižších dávkach do výšky zemiakov max. 10 cm. Pre dobrý vývoj vňate potrebuje vyššiu dávku dusíka aplikovanú pred výsadbou.
ide o 1kg balenie, ktoré svojím šľachtením zodpovedajú 5kg baleniu zemiakov aj zozbieranou úrodou. Je však vhodné ich nechať naklíčiť a podporiť hnojivom pre zemiaky.
Preventívne aplikujte prípravky proti alternárii a proti plesni zemiakovej. Dbajte na pravidelný prísun vody, aby sa predišlo nepravidelnému tvaru hľúz. Carrera je odolná proti háďatku zemiakovému a rakovinovci zemiakovému patotypu 1. Na pleseň na hľuzách a chrastavitosť obyčajnú je slabo náchylná.
Pre skladovanie dlhšie, ako 3 mesiace je potrebné použiť klimatizované sklady.
Ide o 1kg balenie, ktoré však svojím šľachtením zodpovedá 5kg baleniu aj zozberanou úrodou. Idálne je nechať zemiaky naklíčiť a podporiť ich hnojivom na zemiaky.
Vegetačná doba: Veľmi skoré
Varný typ: AB – šalát – príloha
Stupeň množenia: A
Farba dužiny: Žltá
Farba šupy: Žltá
Odolnosť: Háďatko Zemiakové, Rakovina zemiakov
Úžitkový smer: Priamy konzum
Doba skladovateľnosti: Stredná 4-6 mesiacov
Veľkosť triedenia: 35/55
ROZDELENIE ZEMIAKOV PODĽA VARNÉHO TYPU
Varný typ A - šalátové zemiaky. Tieto zemiaky sú veľmi pevné, dobre držia svoj tvar a sú vhodné na varenie v šupke. Nerozvárajú sa. Zemiaky tohto typu sú ideálne taktiež na výrobu šalátov, pečenie, napríklad nakrájané na hranolky alebo plátky.
Varný typ B - univerzálne prílohové zemiaky. Tieto zemiaky sú vhodné do šalátov, na pečenie a taktiež na varenie a do polievok. Je to typ zemiaku, s ktorým nič nepokazíte. Občas mávajú tieto zemiaky mierne múčnatú štruktúru.
Varný typ C - polomúčne zemiaky. Tento typ obsahuje najviac škrobu a má múčnatú štruktúru. Pri varení zemiaky zväčša zmäknú a skrehnú, čo je výhodou napr. pri výrobe zemiakového cesta. Hodia sa taktiež na prípravu zemiakovej kaše, placiek, ale aj hranoliek.
Varný typ D - Tento typ zemiakov má veľmi múčnatú a hrubú štruktúru, ktorá sa rýchlo rozvára. Vhodné sú, len ako surovina na výrobu zemiakovej kaše, zemiakového cesta a podobne.