ZEMIAKY minihľúzy Double Fun 1kg fialovo-žlté
ZEMIAKY minihľúzy Double Fun 1kg fialovo-žlté
Odroda double fun sa prezentuje nepravidelným farebným vzorom so žltou a fialovou farbou a na tanieri vypadá veľmi netradične a prekvapivo. Double fun majú skvelé využitie na spmaženie a pečenie v šupke.
ide o 1kg balenie, ktoré svojím šľachtením zodpovedajú 5kg baleniu zemiakov aj zozbieranou úrodou. Je však vhodné ich nechať naklíčiť a podporiť hnojivom pre zemiaky.
Double fun sú zemiaky stredne skorej vysoko úrodnej odrody s varným typom AB. Hľuzy sú stredne veľké majú oválny tvar. Šupka je fialovo žltej farby rovnako ako dužiny. Pre dosiahnutia, čo najväčšieho počtu hľúz znížte hustotu výsadby a dbajte na udržanie vňate na konci vegetácie.
Fialový vzor dužiny je výraznejší ak bol počas vegetácie dostatok slnečných dní, chladnejšie počasie naopak zvýrazní podiel žltej farby. Odroda double fun má typickú krémovo maslovú chuť. Dužina pri varení drží tvar a nerozvára sa
Vegetačná doba: Veľmi skoré
Varný typ: AB – šalát – príloha
Stupeň množenia: A
Farba dužiny: Fialovo žltá
Farba šupy: Fialová
Odolnosť: Chrastavitosť
Úžitkový smer: Priamy konzum
Doba skladovateľnosti: Stredná 4-6 mesiacov
Veľkosť triedenia: 28/35
ROZDELENIE ZEMIAKOV PODĽA VARNÉHO TYPU
Varný typ A - šalátové zemiaky. Tieto zemiaky sú veľmi pevné, dobre držia svoj tvar a sú vhodné na varenie v šupke. Nerozvárajú sa. Zemiaky tohto typu sú ideálne taktiež na výrobu šalátov, pečenie, napríklad nakrájané na hranolky alebo plátky.
Varný typ B - univerzálne prílohové zemiaky. Tieto zemiaky sú vhodné do šalátov, na pečenie a taktiež na varenie a do polievok. Je to typ zemiaku, s ktorým nič nepokazíte. Občas mávajú tieto zemiaky mierne múčnatú štruktúru.
Varný typ C - polomúčne zemiaky. Tento typ obsahuje najviac škrobu a má múčnatú štruktúru. Pri varení zemiaky zväčša zmäknú a skrehnú, čo je výhodou napr. pri výrobe zemiakového cesta. Hodia sa taktiež na prípravu zemiakovej kaše, placiek, ale aj hranoliek.
Varný typ D - Tento typ zemiakov má veľmi múčnatú a hrubú štruktúru, ktorá sa rýchlo rozvára. Vhodné sú, len ako surovina na výrobu zemiakovej kaše, zemiakového cesta a podobne.