ZEMIAKY minihľúzy Esmee 1,2kg skoré
ZEMIAKY minihľúzy Esmee 1,2kg skoré
Zemiaky Esmee patria medzi skoré odrody. Táto odroda s minihľúzami dlhého oválneho tvaru s plytkými očkami má červenú šupku a žltú dužinu.
Odroda Esmee patrí medzi vysoko úrodné. Zemiaky majú varný typ A-B. Pestovať ich môžete v rôznych klimatických podmienkach. Táto odroda je odolná proti chrastavistosti obyčajnej aj prašnej. Je veľmi dobre odolná proti rakovine zemiakovej a Y vírusu.
Doporučujeme opakovať postrek proti plesni zemiakovej na listoch, voči plesni na hľuzách sa vyznačuje dobrou odolnosťou. Je to odroda vhodná na stredne dlhé skladovanie. Balenie: 1.2kg. Balenie minihľúz sa vyrovná približne 5kg baleniu klasickej sadby.
ide o 1,2kg balenie, ktoré svojím šľachtením zodpovedajú 5kg baleniu zemiakov aj zozbieranou úrodou. je však vhodné ich nechať naklíčiť a podporiť hnojivom pre zemiaky.
Vegetačná doba: Skoré
Varný typ: AB – šalát – príloha
Stupeň množenia: AB
Farba dužiny: Žltá
Farba šupy: Ružová
Odolnosť: Chrastavitosť, Rakovina zemiakov
Úžitkový smer: Priamy konzum
Doba skladovateľnosti: Stredná 4-6 mesiacov
Veľkosť triedenia: 35/55
rozdelenie zemiakov podľa varného typu
varný typ a - šalátové zemiaky. tieto zemiaky sú veľmi pevné, dobre držia svoj tvar a sú vhodné na varenie v šupke. nerozvárajú sa. zemiaky tohto typu sú ideálne taktiež na výrobu šalátov, pečenie, napríklad nakrájané na hranolky alebo plátky.
varný typ b - univerzálne prílohové zemiaky. tieto zemiaky sú vhodné do šalátov, na pečenie a taktiež na varenie a do polievok. je to typ zemiaku, s ktorým nič nepokazíte. občas mávajú tieto zemiaky mierne múčnatú štruktúru.
varný typ c - polomúčne zemiaky. tento typ obsahuje najviac škrobu a má múčnatú štruktúru. pri varení zemiaky zväčša zmäknú a skrehnú, čo je výhodou napr. pri výrobe zemiakového cesta. hodia sa taktiež na prípravu zemiakovej kaše, placiek, ale aj hranoliek.
varný typ d - tento typ zemiakov má veľmi múčnatú a hrubú štruktúru, ktorá sa rýchlo rozvára. vhodné sú, len ako surovina na výrobu zemiakovej kaše, zemiakového cesta a podobne.