ZEMIAKY minihľúzy Mozart 1kg stredne skoré
ZEMIAKY minihľúzy Mozart 1kg stredne skoré
Zemiaky Mozart patria medzi stredne skorú odrodu. Táto odroda má oválne minihľúzy s červenou šupkou so žltými očkami a žltou dužinou.
Zemiaky Mozart sa vyznačujú delikátnou chuťou. Zemiaky majú varný typ AB. Táto odroda je odolná proti chrastavitosti a proti jej mechanickému poškodeniu.
ide o 1,2kg balenie, ktoré svojím šľachtením zodpovedajú 5kg baleniu zemiakov aj zozbieranou úrodou. Je však vhodné ich nechať naklíčiť a podporiť hnojivom pre zemiaky.
Doporučujeme aplikovať postrek proti plesni zemiakovej. Mozart je vhodný na pestovanie do všetkých typov pôd, nie je citlivý na hľúzkovatenie.
So zberom zemiakov je potrebné počkať pokým nie je šupka dostatočne pevná a vyzretá, čo trvá zhruba 3 týždne od vyničenia vňate. Príliš skorý zber zemiakov má následne negatívny vplyv ich skladovanie. Pri vhodných podmienkach je skladovateľnosť tejto odrody 4 až 6 mesiacov.
Vegetačná doba: Poloskoré
Varný typ: AB – šalát – príloha
Stupeň množenia: A
Farba dužiny: Žltá
Farba šupy: Ružová
Odolnosť: Mechanické poškodenie, Chrastavitosť, Rakovina zemiakov
Úžitkový smer: Priamy konzum
Doba skladovateľnosti: Dlhodobá (viac ako 6 mesiacov)
Veľkosť triedenia: 35/55
ROZDELENIE ZEMIAKOV PODĽA VARNÉHO TYPU
Varný typ A - šalátové zemiaky. Tieto zemiaky sú veľmi pevné, dobre držia svoj tvar a sú vhodné na varenie v šupke. Nerozvárajú sa. Zemiaky tohto typu sú ideálne taktiež na výrobu šalátov, pečenie, napríklad nakrájané na hranolky alebo plátky.
Varný typ B - univerzálne prílohové zemiaky. Tieto zemiaky sú vhodné do šalátov, na pečenie a taktiež na varenie a do polievok. Je to typ zemiaku, s ktorým nič nepokazíte. Občas mávajú tieto zemiaky mierne múčnatú štruktúru.
Varný typ C - polomúčne zemiaky. Tento typ obsahuje najviac škrobu a má múčnatú štruktúru. Pri varení zemiaky zväčša zmäknú a skrehnú, čo je výhodou napr. pri výrobe zemiakového cesta. Hodia sa taktiež na prípravu zemiakovej kaše, placiek, ale aj hranoliek.
Varný typ D - Tento typ zemiakov má veľmi múčnatú a hrubú štruktúru, ktorá sa rýchlo rozvára. Vhodné sú, len ako surovina na výrobu zemiakovej kaše, zemiakového cesta a podobne.